Mama nélkül

Elárvult orangutánkölyök életéért küzdenek az Állatkertben

Az anyaállat a szeptember eleji ellést követően elpusztult, s egyelőre a kölyköt is inkubátorban kell tartani.

2014.09.18 15:52Havariapress
A képen Moira, a kis orangután idősebb testvére (Fotó: BudapestZoo)

Mesterségesen nevelik a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb, két héttel ezelőtt született orangutánját, miután Jambi, az anyaállat pár nappal az ellés után elpusztult.

A gondozók és az állatorvosok most azért küzdenek, hogy az elárvult kölyök állapota tartósan stabil maradjon, illetve a súlya megnyugtatóan gyarapodni kezdjen.

A szeptember 4-én született kölyök mesterséges nevelését már szeptember 10-én megkezdték az állatorvosok, amikor látták, hogy az anyának rohamosan romlik az egészsége. A kéthetes kölyök egyébként, apróbb nehézségektől eltekintve jól van, és rendesen táplálkozik is, de ahhoz, hogy megmaradjon, a legteljesebb nyugalomra van szüksége, emiatt jelenleg csak közvetlen gondozói és orvosai láthatják.

Az elpusztult anyaállat egyébként 15 éves volt, és nyolcadik éve volt a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Egyszer már korábban is világra hozott egy életerős kölyköt, a 2010. április 4-én született Moira jelenleg is a látogatók egyik kedvence.

Az anyaállat pusztulásának oka jelenleg még nem pontosan ismert, bár az eddigi adatok valamilyen emésztőrendszeri problémát valószínűsítenek, a kórszövettani vizsgálatok eredményei azonban csak a következő napokra várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.