Egyre közelebb a kozmosz

Furcsa restartot vett az amerikai űrutazás

1500 milliárd forintnyi állami támogatásból indul a kereskedelmi cégekre alapozó űrhajózás.

2014.09.18 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Boeing

A NASA bejelentette az emberi űrutazást biztosító nyertes cég nevét. Azaz neveit, mert két vállalat is győztes lett az amerikai űrhivatal tenderén: a Boeing és a SpaceX 2017-től felel az asztronauták Nemzetközi Űrállomásra való feljuttatásáért. Mindehhez még egy kis aprót is hozzádobtak az adófizetők - ha akarták, ha nem -, a Boeing 4,2 milliárd dollárt kapott immár 4 éve fejlesztett CST-100 űrhajójának befejezésére, a SpaceX pedig 2,6 milliárd dolláros támogatásban részesült Dragon űrhajójának második változatának tökéletesítéséhez. Az eredeti egyébként már szolgálatban van: felszerelést és utánpótlást szállít a Földről az ISS-re.

Mindkét magáncég fejlesztette űrkapszula emlékeztet a NASA Orion moduljára, de annál nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek: a Dragon és az CST-100 is hét-hét amerikai űrhajóst tud feljuttatni az ISS-re. Amiben viszont nagyon is eltérnek, az a meghajtás. A Boeing a United Launch Alliance Atlas V rakétáját használja e célra, míg a SpaceX saját Falcon 9-esének 1.1-es verziójával szabadítja ki a Föld közvetlen gravitációs mezejéből az asztronautákat.

Amint arról nemrég írtunk, az Orion meglehetősen jó állapotban van ahhoz, hogy hamarosan útnak indulhasson, miért van akkor szüksége az USA-nak kereskedelmi partnerekre is? Nos, a 2010-ben létrehozott Commercial Crew Program révén a NASA az űrutazás biztonságának növelését, és az ehhez szükséges költségek csökkentését tűzte ki célul. Vagyis felismerte, hogy noha az államnak úttörő szerepet kell(ett) vállalnia az űr meghódításában, azt gazdaságosan csak magánvállalkozásokra támaszkodva lehet véghez vinni.

Jelenleg az amerikai űrhivatal az orosz Szojuz űrhajókra támaszkodva hozza/viszi legénységét az ISS-re. Ezt a függést szüntetik meg a kereskedelmi partnerek, nem is beszélve annak az eszelős összegnek a csökkentéséről, ami egy-egy fellövéssel jár. Az oroszok ugyanis 70 millió dollárért (durván 16 milliárd forintért) hajlandók egy indításra. Azt ugyan nem lehet pontosan tudni, hogy a fenti két cég mennyiért vállalta ugyanezt, de becslések szerint nagyjából feleannyiba kerül a NASA-nak majd a jövőben a feladat kiszervezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.