Ettől a videótól le fog hidalni!

"Életre" keltették a fémet - videónk is van!

Látta a Terminator második részét? Akkor pontosan emlékszik a modernebb gyilkológép folyékony fémes trükkjeire - nemrég sikerült ezeket számítógépes grafika nélkül létrehozni!

2014.09.17 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

"Mimetikus polialoid", hangzott a '90-es évek elején az akkor igencsak futurisztikusnak ható Terminator 2 szuperrobotjának összefoglaló leírása. Ahogy azt az Arnold Schwarzenegger játszotta T-800-as magyarázta, "utódja", a T-1000-es képes "leutánozni" azokat a fémeket és élő szöveteket, amivel kapcsolatba kerül. Noha itt még nem tart a tudomány - és nem is biztos, hogy erre valaha képes lesz -, a folyékony fém vezérlésében komoly haladásat értek el az Észak-Karolinai Állami Egyetem kémikusai.

Ehhez először természetesen szükség volt egy szobahőmérsékleten folyékony fényre, mint amilyen a higany vagy bizonyos fémötvözetek. Utóbbira voksoltak az amerikaiak: galliumötvözetet vízbe folyatva és azt feszültség alá helyezve szinte "életre keltették" a fémet. Képessé váltak alakjának befolyásolására egészen alacsony, kevesebb mint 1 voltos feszültség mellett. Ehhez pedig nem kellett más, mint "csupán" háromévnyi kísérletezés.



De mi is történik valójában a fenti videón? Feszültség hatására oxidréteg keletkezik a felszínen, ami együtt tűnik el a potenciálkülönbség megszűnésével. Ám amíg létezik ez a bevonat, képes befolyásolni az ötvözet felületi feszültségét ott, ahol érintkezik a vízzel. "Két alapvető tényező határozza meg egy csepp alakját és viselkedését," - avatta be az érdeklődőket a kutatás hátterébe Dr. Michael Dickey, a tanulmány egyik kutatója - "a gravitáció és a felületi feszültség. Ha irányíthatjuk az utóbbit, akkor képessé válunk a folyadék alakjának szabályozására is."

És hogy milyen gyakorlati haszna lehet a folyékony fémek alakjának tetszőleges módosításának? Például valós időben lehetne létrehozni velük áramköröket, az éppen szükséges feladatokhoz legjobban illeszkedően. Vagy kamerák és távcsövek tükreinek alakját lehetne azonnal változtatni a fókusz finomítása érdekében, hogy csak két példát említsünk.

Azért nagyon nem szabad - még - lelkesedni: a kutatás jelenlegi szakaszában csak a fent említett galliumötvözettel működik a dolog, ráadásul ennek oxidált felülete túlságosan erős szabad levegőn ahhoz, hogy a videón látható "trükköt" meg lehessen vele csinálni víz közvetítése nélkül is. Az észak-karolinaiak azonban bíznak abban, hogy előbb-utóbb olyan anyagra bukkannak, amivel megtehetik ezt hétköznapi körülmények között is, anélkül, hogy ahhoz vizet kellene használniuk.

Ráadásul még egy akadályt le kell győzni: a gravitációt. Ha túl sok anyaggal próbálkoznak, akkor az a fránya tömegvonzás legyűri a felületi feszültség késztető erejét és egyszerűen összeomlik az egész rendszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.