Nem szaporodik

Végveszélyben a kínai tokhal

Nem látják nyomát a vad tokhalak természetes szaporodásának a kínai kutatók, miközben az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimálisra csökkent.

2014.09.16 04:30MTI
freedigitalphotos.net/tiverylucky

A ritka fajt a kihalás veszélyezteti - hangoztatták szakemberek a kínai médiában. A legfrissebb tapasztalatokról a haltudományi akadémia szakemberei megjegyezték, hogy 32 éve, amióta a populáció alakulását nyomon követik, ez az első alkalom, hogy nincs jele az utódlásnak.

A szakértők a közép-kínai Hupej tartomány Jicsang városánál lévő Kecsou-gáttól a Jangce folyó alsó folyását vizsgálták tavaly hónapokon át. A tengerben élő vad tokhalak általában november közepe, vége felé érik el a folyó bizonyos szakaszát, és rakják le ikráikat.

A múlt év végén azonban a kutatók egyetlen lerakott ikrát sem találtak, és idén elmaradt a felcseperedő ivadékok szokásos augusztusi vándorlása is a tenger felé - számolt be Vej Csi-vej, a kutatás vezetője.

Míg az 1980-as években ezrekre volt tehető a kínai tokhal állománya, addig ma körülbelül 100 példány élhet. Vej e jelek alapján arra figyelmeztetett, hogy ha nem hoznak sürgős intézkedéseket a vadvízi tokhal védelmére, a faj kihalhat. A kínai tok (Acipenser sinensis) feltételezések szerint a dinoszauruszokkal egyidős, több mint 140 millió évvel ezelőtt is már a kínai vizek lakója volt.

A "vízi pandaként" is emlegetett halféle már egy ideje hivatalosan a kihalás fenyegette kategóriában van és - elvben - állami védettséget élvez.

A szakemberek szerint a szennyezettség mellett a kínai tokra kedvezőtlenül hat a megnövekedett hajóforgalom zaja is, de a vízi járművek propellereinek is sok esik áldozatul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.