Mérföldkövet ért el az amerikai űrhajózás

És akkor szembejött egy űrhajó az úton...

A hamarosan ismét saját erőből embert űrbe juttatni képes program legutóbbi eredményére minden bizonnyal meghökkenve néztek az utakon.

2014.09.16 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az űrsikló-program leállásával megszűnt az Egyesült Államok embereket űrbe juttató képessége, azóta az orosz Szojuz járművekre kénytelen támaszkodni az USA, amikor űrhajóst akar felküldeni vagy lehozni a Nemzetközi Űrállomásról. A két ország között Ukrajna miatt egyébként is folyamatosan nő a feszültség, így az amerikai döntéshozók és az űrhajózásban érintettek egyaránt várják már az Orion színre lépését.

Erre hamarosan sor is kerül, sőt, a szerencsésebbek már saját szemükkel győződhettek meg a jövőbeli állami űrutazás legénységszállító moduljának állapotáról. Az Orion említett része ugyanis nemrég közúton jutott el a floridai Kennedy Űrközpontba, az alábbi videón meg is tekinthető a 20 perces út egy része.



Decemberre tervezik az első "kiruccanást" az űrbe a mérnökök. Az Orion programmenedzsere, Mark Geyer szerint nem volt olyan tevékenység, részfeladat az építése során, amire azt mondhatták volna: ez könnyen ment. Geyer erre is rátromfolva elárulta, hogy az összes elem közül a legénységi modul előállítása volt minden kétséget kizárólag a legnagyobb kihívás. A nyomáskamra, a hőpajzs, az ernyőrendszer, a repüléselektronikai megoldások összehangolása, egyetlen űrhajóba építése embert próbáló feladatnak bizonyult. "Elképesztő belegondolni, hogy mindez három hónap múlva repülni fog" - lekendezet a NASA szakembere.

Az űrhajósok szállítására szolgáló modul elkészülte az egész projekt végének közeliségét jelzi. Magát a modult egyébként már júniusban letesztelték: csatlakoztatták a szervizmodulhoz, és csak ezt követően végezték el rajta a "végső simításokat". Sőt, a United Launch Alliance (ULA) Delta IV Heavy rakétájához készített rögzítőrendszert is tesztelték már; az adapter révén kapcsolódik az Orion az üzemanyagot és főhajtóműveket tartalmazó gyorsítóeszközhöz.

Jelenleg ammóniával és szilárd hajtóanyagokkal tankolják fel, majd az üzemanyag-vételezést követően a kilövésleállító rendszert csatlakoztatják. Ezek sikeres tesztelése után gyakorlatilag készen áll a Delta IV nehézrakétához való csatlakozásra. Habár a decemberi kilövés - mely után nagyjából 6 ezer kilométeres távot tesz meg az űrben - még "humán szállítmány" nélkül zajlik majd, a modult költségtakarékossági szempontokból kifolyólag várhatóan később is használni fogják.

Szemben az űrsiklókkal, az Orion az emberiség minden eddigi álmánál messzebb vihet minket. A távoli célként megjelölt aszteroidákra és a Marsra való lépést is valószínűleg ez a rendszer, vagy ennek egy továbbfejlesztett változata fogja majd biztosítani. A legénységi modul 21 napon keresztül képes életben tartani az űrhajósokat, tehát alkalmas középtávú űrutazásokra, de hosszabb távot is meg tud tenni egy kiegészítő modul révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.