A BFG-re sajnos nincs szükség

Számítógépes játékkal a kórházakért

Hogyan segíti a démonok gyilkolása az olcsóbb irodai, kórházi környezetek kialakítását? Kattintás után ön is megtudhatja!

2014.09.16 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Méretre szabva (forrás: Wikipedia)

A 90-es években számítógépes játékokon szocializálódottak számára a Doom címet nem is kell bemutatni; az egykori játék a Wolfeinstein 3D örökségének továbbvitelével elhozta a PC-kre a 3D-s szórakozás örömét (igazából csak 2,5D-t, mert akkoriban még nem tudtak térben pontosan egymás fölötti szinteket létrehozni). Sok víz lefolyt azóta a Dunán, de a John Carmack nevével fémjelzett szoftver máig ikonikus helyet képvisel a játéktörténelemben.

És, úgy tűnik, hamarosan már nem csak ott. A DIRTT (Doing It Right This Time, Ezúttal Csináld Jól) nevű építővállalat egy, a Doom motorjára alapuló szoftvert (ICE) használ kórházi falak és irodai terek terveinek elkészítéséhez. Állításuk szerint a programmal kiküszöbölhető az ezen létesítmények létrehozásának egyik leginkább költségfaló tényezője, az eredeti tervektől való ad hoc eltérés kezelése, mivel egyszerűen megszűnik ez a hibalehetőség.

De mit tud az ICE? Kétdimenziós tervekből 3D-s tereket létrehozni képes programról van szó. Mivel maga a Doom motorja - már - nyílt forrású, ezért a DIRTT saját céljaira faraghatta, például együtt tud működni olyan tervezőszoftverekkel, mint az AutoCAD. Használatával a mérnökök nem csak magát a falakat tervezhetik meg, hanem annak minden infrastruktúráját, legyen szó az elektromos hálózatról, csövezésről és így tovább.

Így, miután a virtuális térben leellenőrizték a tervek helyességét, azok továbbíthatók a boltba, ahol mindent egyszerre és megfelelő méretben gyártanak le. Ahelyett, hogy a különböző elemeket különböző szakik állítanák elő eltérő időben, minden ugyanakkor, ugyanazzal a géppel készül el. A DIRTT állítása szerint az eljárással drámaian mérsékelhető a hibás elemek száma és a hulladék mennyisége, ráadásul csökken a belső tér kialakításához szükséges idő is.

Amint összeszerelték a kész falakat, azokat laponként egymás mellé pakolva elszállítják az építési területre. Miután a panelek megérkeznek a helyszínre, már csak az előre elkészített, méretre vágott alumíniumkeretbe kell illeszteni őket, rögzíteni a falakat, és el is készült a belső tér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.