Válaszok helyett újabb titkok

Milyen titok lappang Stonehenge mélyén?

Újabb rejtéllyel szolgált az ősi kelta kőkör - egy lézeres felmérésnek köszönhetően kiderült, hogy a mélyben is lapul valami...

2014.09.15 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Stonehenge építményét senkinek sem kell bemutatni - az őskori monumentum számos rejtéllyel szolgált már eddig is a régészeknek. Ezúttal tovább bővül a titkok sora: szinte közvetlen közelében bukkantak egy 150 méteres kerülettel rendelkező, a helyi régészek által csak "super henge"-nek nevezett építményegyüttesre - a föld alatt. Mielőtt még ennek módszerére kitérnénk, vegyük sorra, mit is fedeztek fel.

Az újabb kör tucatnyi újdonságot fedett fel, többek között egy 50 darabos, három méteres oszlopokból álló struktúrát, 17 rituális műemléket, beleértve több hatalmas őskori gödröt, amiket csillagászati célokból használt vonalak alá ástak, és egy hatalmas épületet, melyről azt feltételezik, hogy itt tárolták az elhunytak csontjait.

Az új felfedezések azonban semmivel sem vittek közelebb annak megértéshez, hogy mi is volt a Stonehenge komplexum célja. Feltételezések szerint ez a világ leghosszabb ideig létezett és használt építménye, egyes becslések úgy vélik, közel 11 ezer éves időszakot ölelt fel építése és módosítgatása. Ezalatt az extrém hosszú időszak alatt bizonyára többször is változott funkciója.

És akkor most pár szót a mélyben levő, (még) ki nem ásott műtárgyak felfedezéséről! Új eljárás révén bukkantak rájuk a régészek; radar és lézerjeleket sugároztak a földbe. Ezek visszaverődését (pontosabban a Föld mágneses mezejében keletkező változásokat) kerekekre szerelt szkennerek révén rögzítették az ominózus földdarab felett. A szkennerek adatainak kielemzése mutatta meg az "új" romok helyét és méretét a föld alatt, anélkül, hogy ehhez fel kellett volna ásni a talajt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.