Mi marad?

Brutális 29 százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtása

A hatóságok szerint az amazóniai erdőirtás fő okai a mezőgazdaság terjedése, az illegális fa- és ásványkitermelés, az infrastrukturális programok - útépítés, vízierőművek építése - az Amazonas térségében.

2014.09.11 10:56MTI
freedigitalphotos.net/dan

Növekedett az erdőirtás mértéke 2012 augusztusa és 2013 júliusa között a brazíliai Amazóniában, 29 százalékkal több erdőt vágtak ki, mint az előző évben.

A brazil kormány közlése szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy hatezer négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az adott időszakban, a legnagyobb mértékben Para és Mato Grosso államokban, ahol a leggyorsabb ütemű a mezőgazdaság terjedése Brazíliában.

Mindkét államban ezer-ezer négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el. Már a múlt évben is az amazonai esőerdőirtás - 28 százalékos - növekedéséről számoltak be a brazil hatóságok.

Előzőleg - 2010-2011-ben - viszont rekordalacsony méretű, 4656 négyzetkilométernyit semmisítettek meg azt követően, hogy brazil kormány az amazonasi esőerdők irtásának csökkentését tette az általános felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb céljává, és 2009-ben vállalta, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az erdőirtást.

Amazóniában 2003-2004-ben volt a legnagyobb az erdőirtás mértéke, ekkor az elpusztított erdők területe elérte a 27 700 négyzetkilométert. A hatóságok szerint az amazóniai erdőirtás fő okai a mezőgazdaság terjedése, az illegális fa- és ásványkitermelés, az infrastrukturális programok - útépítés, vízierőművek építése - az Amazonas térségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.