Germanén

Már el is avult a csodaanyag?

A grafén egyatomos szerkezete fantasztikus távlatokat nyitott meg, de könnyen lehet, hogy egy még újabb anyag máris idejétmúlttá teszi. Ideje egy új fogalmat megtanulni: "germanén".

2014.09.11 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A francia Aix-Marseilles Egyetem nyugalmazott professzora, Guy Le Lay bebizonyította, hogy az az egy hónapja bejelentett kínai áttörés, miszerint előállították a germánium egyatomos szerkezetű változatát - a germanént -, igaz lehet. A szilicént - a szilícium egyatomos verzióját - korábban létrehozó francia tudós sikeresen ismételte meg a távol-keletiek eredményét.

De mire lehet jó a germanén? A kétdimenziós anyagok, melyek vastagsága csupán egyetlen atom, jelentősen eltérnek az általunk megszokott háromdimenziós anyagoktól. Olyan elektromos tulajdonságokkal rendelkeznek - például elektronjaik a hagyományoshoz képest jóval gyorsabban száguldanak felületükön -, amik ideális alapanyaggá tehetik őket a következő generációs tranzisztorok és így processzorok számára.

Egyelőre azonban nem hirdethetünk egyértelmű győztest. Minden 2D-s anyagnak saját erősségei és gyengeségei vannak. A leghosszabb ideje tanulmányozott grafénnek kétségtelenül előnye, hogy könnyebb előállítani - sőt, már korábban el is készültek az első grafén tranzisztorok, míg például a szilicénról vagy a germanénről ez nem mondható el. Utóbbiakról egyébként sokáig azt tartották, hogy nem is létezhetnek, mivel a szilícium és a germánium nem "kedveli" az egyatomos struktúrát lehetővé tevő méhsejt (hexagon) formát, aminek révén a grafént viszonylag könnyű előállítani.

És hogy miként zajlik ez a folyamat? Annak érdekében, hogy az atomokat sík hexagon alakzatba kényszeríthessék, a mérnökök addig hevítik az alapanyagot, amíg annak egy része por alakúvá nem válik. Ezt a port aztán fémes felületen kondenzálják, magyarul lecsapódik rajta, mint üvegen a pára. A kínai kutatók a germanén esetében platinát, Le Lay csoportja aranyat használt.

Ezzel azonban még nem ért véget a folyamat: miután a kívánt struktúra előállt, azt le kell "húzni" a fémfelületről, mint egy megunt matricát a szekrényről. Ez a feladat közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, jelenleg is tanulmányozzák a lehetőségeket. Mindez azt jelenti, hogy a grafén "testvéreinek" gyakorlati alkalmazása még pár évet biztosan várat magára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.