Nanoban gondolkodnak

Újhullámos tudományokat kutatóintézetet hoz létre a Berkeley Kínában

Mindenek előtt társadalmi szükségletek és globális kihívások kezelését segítő kutatásokat szorgalmaznak.

2014.09.10 06:30MTI

A tudomány legújabb, feltörekvő területeire összpontosító kutatóintézetet hoz létre az amerikai Berkeley és a pekingi Csinghua Egyetem Dél-Kínában - jelentett a kínai sajtó.

A beszámolók szerint a hiánypótlónak számító intézet a kísérletezés és liberalizáció országos fészkének számító Sencsenben jön létre, a nagy presztízsű Csinghua Egyetem ottani kampuszán. A két felsőoktatási intézmény már meglévő kutatóprogramjainak integrálását tűzte ki célul, mindenek előtt társadalmi szükségletek és globális kihívások kezelését segítő kutatásokat szorgalmazva.

A Csinghua - UC Berkeley Sencsen Intézet év végén kezdi meg működését, első körben a nanotechnológia, nanogyógyszerek, alacsony kibocsátású és megújuló energiát használó járművek fejlesztése, újgenerációs internet és adattudomány területeken.

A szervezet a következő félévben kezdi a doktorandusz hallgatók felvételét, akik számát első évben félszázban korlátozzák, 17-20 helyet külföldieknek fenntartva. Az intézet 2016-tól mesterszakos hallgatók toborzását is tervezi, akik a Berkeleyn és a Csinghua Egyetemen, Pekingben is eltölthetnek egy vagy két félévet.

A hallgatóknak a sencseni vállalatoknál való gyakorlatra is lehetőségük lesz, és saját projektjeiket is fejleszthetik, illetve témájukat kutathatják, erre külön keretet különítenek el az iskolák. A fiatalokat ösztöndíjak is segítik, ami 10 millió jüanos (390 millió forint) kerettel indul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.