"Pókselyemhernyó"

Viselne pókselymet?

Szupererős, jól mutat, és ránézésre meg nem mondaná, hogy nem "igazi".

2014.09.10 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Shinshu University

Sokan szeretik a selymet, kellemes tapintása és megjelenése miatt. Az alapanyagául szolgáló fonalat mindmáig természetes úton állítják elő, selyemhernyók révén. Japán kutatók azonban létrehoztak egy speciális változatot, melyet pókgéneket tartalmazó hernyók szőtte fonálból fontak. A transzgenetikus selyemhernyók termékének eredménye kevesebb mint 1 százalékban tartalmaz pókproteint, mégis, 53 százalékkal erősebb anyag jött létre a szigetországbeli Sinsu Egyetem és a szintén japán Agrobiológiai Tudományok Országos Intézetének közös munkájának gyümölcseként.

De miért pont pók géneket használtak fel? Nos, a kis hálószövő ízeltlábúak kénytelenek nagyon erősre készíteni rovarcsapdáikat, különben áldozataik vagy egyszerűen az időjárás tönkreteszi azokat. Az azonos átmérőjű acélszálnál ezért mintegy ötször erősebb a pókfonal - ez a megnövelt szilárdság pedig igencsak csábító a 21. századi, mindig újabb és jobb anyagok után kereső kutatóknak.

Önmagában nem sok értelme van persze ennek a tulajdonságnak egy divatos sál esetében, de a japánok egyébként is csak demonstrációs célból hozták létre a nyakbavaló kiegészítőt. Elsősorban nem a divatvilágot célozzák új anyagukkal, hanem olyan területeket, mint a gyógyászat - ahol műtéti sebeket lehetne vele kezelni - vagy a katonaság. Utóbbi szegmens golyóálló anyagként profitálhatna a japánok munkájából úgy, hogy a "megszokott" anyagokból készülő mellények, sisakok helyett könnyebb viseletet kaphatnak.

De miért nem pókok szövik?
Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért nem pókokkal állítják elő a szükséges fonalat, és miért "bohóckodnak" transzgenetikus eljárásokkal meg selyemhernyókkal? Nos, két tényező is a "pókfarmok" ellen szól. Egyrészt a nyolclábúak egyszerre nem állítanak elő sokat a fonálból - a hernyókhoz képest semmiképp -, másrészt pedig kannibálok. Utóbbi nyilván nem probléma egyetlen pók esetén, azonban, ha "ipari" körülmények között, kis állatkák ezreit, tízezreit rávéve akarnánk velük pókfonalat termelni, kihívást jelentene leküzdeni az egymás iránt érzett ellenszenvüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.