Lázas munkában a görög régészek

Megtalálták Nagy Sándor elveszett sírját?

Görögország talán legfontosabb régészeti ásatása több ezer év távlatából is kíváncsiságot ébreszt. Olyat találtak a kutatók, mint még sosem?

2014.09.09 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Észak-Görögország, a "Macedón-régió" nem csak kellemes klímájáról, kristálytiszta vizű tengerpartjairól, finom giroszairól és barátságos lakóiról ismert: ezen a területen számos korábbi ásatás segített felfedni az ókori görögök életmódját. Különösen a Nagy Sándor nevével fémjelzet időszakot, ami időszámításunk előtt 356-tól 323-ig tartott. A most felfedezett, Amfipoliszhoz közeli sír két, korábban nem látott szoborral hökkentette meg a régészeket: a női alakok hosszú ujjú tunikába öltözötten védik a valaha talált legnagyobb ősi görög sírkamrát.

"Az egyik bal, a másik jobb karja egyértelműen belépést tiltó pózban rögzült", számolt be a részletekről a helyi kulturális minisztérium. Magába a sírkamrába még nem hatoltak be, így jelenleg szabadon lehet találgatni, ki is alussza már közel 2500 éves álmát odabent. A korábbi, hasonló jellegű sírok egyébként nem csak történelmi szempontból voltak fontosak, de kincsekkel - arany ékszerekkel, szobrokkal - is alaposan ki voltak tömve.

Augusztus közepe óta ásnak intenzíven a görög régészek a helyszínen, amit Antonisz Szamarasz miniszterelnök nagyon jelentős leletnek nevezett. Akárki is legyen odabent, jelentőségteljes személyiség lehet, hiszen a külső szobrok megmunkáltsága, a gazdagon színezett mozaikpadló mind azt sejteti, nem hétköznapi embert temettek el benne.

Akár még Nagy Sándor is lehet, bár a szkeptikusabb régészek igyekeznek lehűteni a kedélyeket. 32 éves korában, Babilonban bekövetkezet halála után az ókor talán leginkább bálványozott stratégáját és államférfiját jelenlegi tudásunk szerint az ősi Alexandriában helyezték örök nyugalomra. Nem szabad azonban feledni: az egyiptomi városban - még? - nem találták Nagy Sándor sírját...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.