Hibás a bolygókeletkezési elmélet

Hova tűnt a víz az univerzumból?

A NASA sorra találja az exobolygókat, de gyanúsan kevés a víz rajtuk...

2014.09.09 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Habár a Kárpát-medencében idén nem volt túl száraz a nyár - sőt -, a világ számos másik pontján aszállyal kellett szembenézni. Ez a vízhiányos állapot nem csak a Föld egyes pontjaira jellemző; a NASA kutatói szerint a világűr tele van olyan bolygókkal, amin jelentős mennyiségű víznek kell lennie - és nincs.

A Hubble űrtávcső világított rá, hogy egyes, korábban vizsgált bolygók atmoszférájában a gondoltnak csak apró töredék részében található vízpára. A HD 189733b, HD 209458b és a WASP-12b mind 60-90 fényévnyire találhatók Földünktől, azaz kozmikus méretekben nézve itt vannak a szomszédban, viszonylag könnyen vizsgálhatók. Előzetes feltételezések szerint ideális vízlelőhelynek gondolták őket a csillagászok, noha úgynevezett "forró Jupiterekről" van szó. Napunkhoz hasonló csillagok körül keringenek és elég magas a hőmérséklet a felszínükön - tekintve, hogy saját csillagjaikhoz igen közeli pályán járnak - ahhoz, hogy a víz páraként kimutatható legyen atmoszférájukból.

Azt tényként kezelik a kutatók, hogy - infravörös-közeli tartományban való spektrumelemzéssel - találtak vizet (vízgőzt) a vizsgált planétákon, ám csupán nagyon alacsony mértékben. A becsültnek csak a tizedét-ezredét fedezték fel a fent említett bolygókon, említette Nikku Madhusudhan, a Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének szakértője, egyben a kutatás vezetője. Mindez azt jelenti, hogy az eddig használt bolygókeletkezési modell nem pontos, valahol hiba van az elképzelésben.

Madhusudhan szerint újra kell gondolni a planéták kialakulásának mikéntjét, különösen a "forró Jupiter" típusú égitestek esetében. Ráadásul a jövő űrtávcsöveit is ennek szellemében kell megalkotni, azaz érzékenyebbre kell kalibrálni, mert úgy tűnik, "földi módszerekkel" nehezebb lesz vizet találni az univerzumban, mint gondoltuk.

És végül egy érdekesség, hogy miért is van szükség űrtávcsőre. A földi teleszkópok ilyen megfigyelésre alkalmatlanok, mégpedig anyabolygónk légköre miatt. Amint azt mindenki tudja, aki már életében egyszer átélt egy esőzést, az atmoszféra vízben gazdag. Az pedig egyszerűen hamis mérési adatokat ad a távoli bolygók vizsgálatakor, ha a távcsövet nem tudjuk a légkörön kívülre helyezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.