Iskola a (város)határon

Csepelen képzik a jövő természettudósait

1100 kerületi diák tanulhat a Jedlik Ányos Gimnázium új, korszerű laboratóriumában.

2014.09.09 02:30ma.hu
Fotók: jedlik.hu

11 csepeli iskola 1100 diákja és közel 50 pedagógusa használhatja a Jedlik Ányos Gimnáziumban átadott, 21. századi technológiával felszerelt komplex laboratóriumot.

A 303,25 millió forint uniós támogatásból megvalósuló projekt keretein belül megépített korszerű laborban a legmodernebb kísérleti, mérési és informatikai eszközök segítik a természettudományok játékos, interaktív elsajátítását.

A beruházás fontos előrelépést jelent a csepeli diákok hatékony felkészítésében, továbbtanulási esélyeik növelésében is.

Németh Szilárd, Csepel polgármestere és Tóth János, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója adta át a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban kialakított korszerű természettudományos oktató laboratóriumot.

A 303,25 millió forintos fejlesztés „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban” elnevezésű európai uniós projekt (TÁMOP-3.1.3.-11/1-2012-0008) keretében valósul meg.

A legújabb eszközökkel, műszerekkel felszerelt laboratórium 11 csepeli iskola 1100 diákjának és 50 pedagógusának teremt lehetőséget a tanulást segítő szemléletes, izgalmas kísérletek és mérések elvégzésére. Az átfogó beruházás része emellett a tananyag fejlesztése és a programban résztvevő pedagógusok szakmai továbbképzése is.

„Büszke vagyok rá, hogy itt Csepelen, a Jedlik Ányos Gimnáziumban egy gyönyörű, új, tanulóbarát laboratóriumot építhettünk fel. Ez a labor óriási szakmai lehetőség a pedagógusoknak és hatalmas kaland a csepeli diákoknak. Fontos eredmény, hogy a megvalósítás során közel 50 millió forintot sikerült megtakarítanunk, így a programot új elemekkel bővíthetjük. Célunk, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítsük a csepeli iskolásokat tudásuk elmélyítésében, továbbtanulási esélyeik növelésében.” – mondta el Németh Szilárd, Csepel polgármestere a labor átadásakor.

Lego-robot, fénymikroszkóp, optikai pad, 3D-s interaktív tábla - csúcstechnológia segíti a hatékony tanulást

A beruházás keretében két összenyitható, egyenként 18 fős tanteremből álló, a legmodernebb kísérleti, mérési és informatikai eszközökkel felszerelt laboratórium került kialakításra. A biológia alapjainak elsajátításában többek között fénymikroszkóp, bonckészlet, vérnyomásmérő, vércukorszintmérő és fonendoszkóp is a diákok rendelkezésére áll.

Izgalmas fizikai kísérletek végezhetők az újonnan beszerzett optikai paddal, sőt, a tanulók az új Lego-robotok segítségével bepillantást nyerhetnek a robotika alapjaiba is.

A természettudományos labor kémia "részlege" is számos újdonsággal gazdagodott: a kísérleteket még több, új vegyszerrel, automata pipettával lehet végezni, a programozható szárítószekrénnyel pedig még könnyebb a kristályok előállítása.

A természettudományos kísérletek szemléletes bemutatását jelentős - többek között 3D-s megjelenítésre is alkalmas digitális táblákat, dokumentum-kamerákat magában foglaló - informatikai eszközpark is segíti. A laboratórium digitális szertárának eszközei is beszerzés alatt vannak, így hamarosan a 2D-s és 3D-s tananyaggyűjtemény is teljessé válik.

A laboratórium kialakításakor nagy gondot fordítottak a legkorszerűbb biztonsági berendezések beszerzésére is. A helyiségben szemzuhanyt helyeztek el az esetlegesen bekövetkező balesetek gyors kezelésére. A veszélyes kísérletek elvégzésére pedig termenként egy-egy szeparált vegyi fülkét alakítottak ki.

Kísérletből tananyag

A projekt részeként megvalósuló tananyagfejlesztés keretében biológiából, fizikából és kémiából, együttesen közel 600 kísérlet részletes leírására került sor. Az így elkészített tananyag a 7-8. és a 9-12. évfolyamos diákoknak nyújt segítséget a laborfoglalkozásokon és teszi könnyebbé a természettudományok elsajátítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.