Megemlékezés

Az első világháború kitörésének szentelték az idei Kufstein konferenciát

Az 1990 óta kétévente megrendezett Kufstein tanácskozás az ausztriai magyarság kiemelkedő eseménye.

2014.09.08 21:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cuteimage

Az első világháború kitörésének századik évfordulója adta az ausztriai Felsőpulyán (Oberpullendorf) szervezett XIII. Kufstein tanácskozás aktualitását - tették közzé a tanácskozás eredményének zárónyilatkozatát a szervezők hétfőn.

Az 1990 óta kétévente megrendezett Kufstein tanácskozás az ausztriai magyarság kiemelkedő eseménye. A találkozón a nyugati és a kárpát-medencei szórványmagyarság képviselői gyűlnek össze. A kétnapos programon a külhoni magyarokat leginkább foglalkoztató kérdésekről, az identitás, a megmaradás, a magyar nyelv és az oktatás témáiról is mindig szó esik.

Az idei konferencia a Háború és béke címet viselte. A meghívott szakértők előadásaikban az első világháború történeti és irodalmi vetületeit tekintették át. A konferenciára húsz országból több mint háromszáz résztvevő jött el.

A tanácskozást megelőzően az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége új elnökének választotta Hollós Józsefet, aki a szövetség előtt álló munkáról az MTI kérdésére elmondta: a szervezet célja továbbra is a közösségteremtés, az ausztriai magyarok közötti összetartozás érzésének erősítése és a számukra való informális segítségnyújtás. Kiemelte: törekszenek arra is, hogy fiatalítsák a szövetséget, megteremtsék az egyesület utánpótlását és programjaikba bevonják az ifjúságot is.

A Kufstein konferencia előtti napon a 2001 óta működő Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) közgyűlést tartott, amelyen megerősítették: továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a nyugati diaszpórában élők oktatásra, a Kufstein tanácskozások hagyományának folytatására és a Bécsi Napló című újság anyagi és erkölcsi támogatására.

A szervezet vezetői üdvözölték, hogy a tagországok száma Franciaország és Norvégia felvételével tizennégyre gyarapodott. A közgyűlésen felszólalt dr. Schöpflin György, európai parlamenti képviselő, a diaszpóra kérdések megbízottja. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár nevében Szilágyi Péter kabinetfőnök pedig arról biztosította a közgyűlést, hogy a NYEOMSZSZ a magyar kormány számára továbbra is fontos stratégiai partner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.