Fényes jövő áll az apró szenzorok előtt

Túl sok mindenről árulkodik az izzadságunk az új szenzoroknak

A nanotechnológia segítségével, vezeték nélküli szenzorokkal vizsgálják az emberi szervezet reakcióit.

2014.09.06 14:36ma.hu

Az izzadtság ugyan szagos hírnök, ám szervezetünk közérzetével kapcsolatos, hasznos információk valóságos aranybányája. Különféle laboratóriumokban számos kutató e pillanatban is mélyen elmerül az izzadtság rejtett titkaiba, mindezt a GE sugárhajtómű-kutatásokból átemelt know-how és nanotechnológia segítségével.

A GE kutatói olyan rugalmas, ragtapaszszerű, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén kísérleteznek, amelyek vannak annyira érzékenyek, hogy képesek kiszűrni egy-egy izzadtságcseppben található biomolekulát

Olyan apró, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén dolgozunk, amely a stressz- és energiaszintünket befolyásoló, verejtékben előforduló biológiai markereket mérik” – mondta Scott Miller, a GE Global Research Center határfelületi és nanoszerkezetek laboratóriumának vezetője.

Mindez ugyan vérvizsgálattal is elvégezhető, de a kutatók szeretnék a stressz és kimerültség korai jeleit non-invazív módon, az izzadságból kimutatni. És minél korábban képesek rá, annál hamarabb tudják kezelni.

Forrás: GEreports.com

A GE kutatói a sugárhajtómű-kutatásokból átemelt know-how és a nanotechnológia segítségével ragtapaszszerű, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén kísérleteznek, amelyek az egészségügytől a légierőig számos szakterületen alkalmazhatók majd.

A szervezetben kétféle verejtékmirigy található: ekkrin és apokrin. Az utóbbi található például a hónaljban és lágyékon, amely stresszes szituáció hatására aktiválódik és sűrűbb, olajszerű izzadságot termel. A testszagot ez itt tenyésző baktérium okozza. A nanotechnológia az atomok és molekulák szintjén képes az anyag manipulálására. „Ez magyarázza receptoraink rendkívüli érzékenységét” – teszi hozzá Azar Alizadeh, a GE anyagkutatója, egyben Miller kollégája.

A szenzorokban lévő receptorok magukhoz vonzzák a biomarkereket és elektromos jellé alakítják azokat.  Ezek jelek a vezeték nélküli hálózaton keresztül tárolás és elemzés céljából bekerülnek egy adatbázisba. „A szenzorokban olyan aprócska ún. ösvényeket és szelepeket hoztunk létre, amely irányítja az izzadság útját, így törekszünk a lehető legpontosabb mérésre” – írta blogjában Alizadeh.

Az amerikai légierő már jelezte érdeklődését a projekt iránt: ők a pilótáikat kívánják a módszer segítségével ellenőrizni, hogy ezáltal javíthassanak teljesítményükön. Ugyanakkor a hétköznapi életben is használható lenne a technológia. „A szellemi és testi kimerülés gyakori velejárója a forgalomirányítók, tűzoltók és sok más hivatásos munkájának” – mondja Miller.

Az apró szenzorok előtt az egészségügyben is fényes jövő áll. Egy nap elektrolitok, metabolitok és egyéb, betegséggel kapcsolatos molekuláris markerek elemzésére is használhatják a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.