A printin' world

Mi kell az olcsó és egyszerű űrutazáshoz?

Nem, nem egy szőrős vuki másodpilótának, hanem háromdimenziós nyomtatás.

2014.09.09 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Valószínűleg az élet számos területét meg fogja változtatni a síkból kitörő nyomtatás, ám az egyik legnagyobb hatást az űriparra gyakorolja majd. A réteges felépítés egyszerű és hamarosan költséghatékonnyá váló módszerével anyagok széles választékát - műanyagtól a titánig - lehet kvázi tetszőleges elrendezésben "összeépíteni". Az ezáltal létrehozott háromdimenziós tárgyak előnye, hogy csupán a terveket kell "máshonnan" hozni, ha az anyagok (és a nyomtató) helyben vannak, akkor a produktum is előáll a helyszínen, legyen az a világ bármely pontja.

Az űrkutatásban már a prototípus-készítésnél megjelenik a 3D nyomtatás előnye. A Lockheed Martin ezen területért felelős mérnöke, Alison Nordt, aki egyben a James Webb űrtávcsőhöz készített Near-InfraRed Camera (NIRCam) projekt programmenedzsere is, elárulta, hogy nagy segítségükre volt és van a technológia az új eszközök, elemek tesztelési célból való létrehozásában.


Így aktiválódik a James Webb űrtávcső nappajzsa és tükre

Olcsó 3D-s printerekkel gyorsan és egyszerűen gyártják le a szükséges elemeket, amivel nem csak felpörgetik a fejlesztést, de a költségekből is le tudtak faragni. Elmondása szerint a titánpor-alapú nyomtatásra való átállással alig néhány óra alatt állítják elő a komponenseket, míg korábban ehhez sokszor több idő kellett.

Nem csak földi körülmények között támogatja az űr meghódítását a technológia. A Lockheed Martin ezen módszerrel előállított alkatrészeit is tartalmazó Juno, a világ első olyan űreszköze, amiben 3D nyomtatott komponensek is találhatók, már úton van célállomása, a Jupiter felé. A végső cél persze az lenne, hogy ne csak egyes elemeket, hanem a komplett űrhajót is elő lehessen állítani ezzel a módszerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.