Törökországban

8400 éves emberi lábnyomokat sikerült feltárniuk a régészeknek

"A ház később leégett, és a tűzvész által kiégetett agyag megőrizte a lábnyomokat, amelyek a radiokarbonos kormeghatározás szerint Kr.e. 6450 tájáról származnak".

2014.09.03 17:13MTI
Forrás: dailysabbah.com

8400 éves emberi lábnyomokat tártak fel török és holland régészek Törökország északnyugati részén, Bursa tartományban végzett ásatások során.

A Yenisehir kerületben lévő ősi leletek feltárása 2007-ben kezdődött. Az ásatások során előkerült legkorábbi leletek Kr.e. 6600-ból származnak. Az itt letelepedett lakosok egymás szomszédságában építették lakóházaikat, ami teljesen szokatlan volt az adott korban. Az alsó rétegekben számos kerámiatárgyat tártak fel, amelyek arról tanúskodnak a Márvány-tengeri régióban elsőként itt honosodott meg a fazekasság - olvasható a Daily Sabah online kiadásában.

A feltárások során napvilágra került egy pár emberi lábnyom. "A ház egykori tulajdonosai pelyvával kevert sárral tapasztották házuk padlóját, ám miután gondosan elsimították, valaki rálépett a még nedves agyagra. A hibát azonban korrigálták, egy újabb réteg sárral betapasztva a padlót. A ház később leégett, és a tűzvész által kiégetett agyag megőrizte a lábnyomokat, amelyek a radiokarbonos kormeghatározás szerint Kr.e. 6450 tájáról származnak" - magyarázta Rana Özbal, az isztambuli Koc Egyetem docense, az ásatások társvezetője.

Az értékes lelet alapján a szakemberek meghatározhatják a lábnyom gazdájának magasságát, súlyát, vagy akár a korát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.