Űrszemétkednek

Négytonnás likvidátort küldenének fel az oroszok az űrbe

Az orosz űrügynökség távlati terveiben olyan űreszköz is szerepel, amely eltüntetné a geostacionárius pályáról az oda nem illő tárgyakat. Pew-pew!

2014.09.03 08:00ma.hu

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) távlati tervei között olyan űreszköz is helyet kapott, amely eltüntetné a geostacionárius pályán használhatatlanná vált műholdakat - írta Űrvilág.hu az Izvesztyija című orosz lap cikkére hivatkozva. Az űrszemét-eltakarító fejlesztésre 10,8 milliárd rubelt (mintegy 300 millió amerikai dollárt) szánnak. A már tönkrement műholdak mellett természetesen az elhasznált rakétafokozatokat is leszednék az égről, így kicsit megtisztulna az egyenlítői sík 36 ezer kilométerrel a Föld felszíne fölött.

Kép: NASA

A Föld körüli űrszemét eloszlásának vázlata. A legzsúfoltabb az alacsony pályák régiója, néhány száz vagy ezer kilométeres felszín feletti magasságban. A geostacionárius övezetet jelző külső kör is jól kivehető a képen.

A képen jól látni, hogy már most is meglehetősen összesűrűsödött a kupi ebben a sávban, így legalább helyet lehetne csinálni a felbocsátandó új űreszközöknek is. Mivel az itt állomásozó szatellitek keringési ideje ugyanúgy 1 nap, mint bolygónk forgási periódusa (így a Föld egy adott pontjáról nézve állni látszanak az égen) ideális például távközlési, műsorszóró vagy meteorológiai műholdak számára, de például katonai célú fegyverzet-ellenőrző űreszközök is kerülnek geostacionárius pályára.

A technikai részleteiben feltehetően még nem eléggé kidolgozott orosz „takarító” műholdnak fantázianeve már van, méghozzá elég beszédes: Likvidátor. A terv szerepel a 2016 és 2025 közötti időszakra érvényes szövetségi űrprogramban. Tömege várhatóan 4 tonna lesz, és egy féléves működési ciklus alatt akár tíz roncs eltávolítására is alkalmas lenne. Tíz évre tervezett működési élettartamába így 20 ilyen etap is beleférne. Ám ami a nyilvánosságra került kevés információból is kitűnik, mindezt nem lesz egyszerű kivitelezni. Egyelőre még ki sem választották a Likvidátor gyártóját, nem csoda, hiszen nem kis kihívásokkal kell megküzdenie az innovációnak.

Elvileg ugyanis két módszerrel lehet eltávolítani a nemkívánt objektumokat a geostacionárius régióból: befogásuk után vagy magasabb, úgynevezett temetői pályára kell emelni őket, hogy ne legyenek többé útban, vagy vissza lehet juttatni őket alacsony pályára, ahonnan a légkörbe kerülve megsemmisülnek. Egyik sem kis falat…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.