Hol volt, hol nem

Ősi települést tárnak fel az Iszik-köl tó mélyén

Egy ősi település feltárását kezdték meg orosz és kirgiz régészek az Iszik-köl tó mélyén.

2014.08.28 05:39MTI
Fotó: Zeray Alemseged / Dikika Research Project

Az Iszik-köl lefolyástalan tó Kirgizisztánban, a Tiensan-hegység északi részén. Víztérfogata alapján a világ kilencedik legnagyobb tava és a Kászpi-tenger után a legnagyobb sós vizű tó - olvasható a Ria Novosztyi honlapján.

Nyikolaj Lukasovnak, az expedíció vezetőjének közlése szerint a települést, amelyet tavaly fedeztek fel, az andronovói kultúra népe lakta. E bronzkori kultúra a Kr.e. 2. évezredben virágzott Nyugat-Szibéria területén és Ázsia nyugati részén, a népesség pásztorkodó állattenyésztéssel foglalkozott, de fejlett volt a fazekassága is, jellegzetes cserépedényeiket gazdag geometrikus minta díszítette. A radiokarbonos kormeghatározás adatai alapján a település háromezer éven át volt lakott.

Az expedíció tovább keresi annak a középkori kolostornak a maradványait is, amely szerepel az Abraham Cresques mallorcai térképész által 1375-ben összeállított Katalán Atlaszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.