Már számos értéket hoztak a felszínre

A Földközi-tenger legrégebbi hajóroncsára bukkanhattak

Az i.e. 700 körül elsüllyedt, több mint 15 méter hosszú hajóra Málta második legnagyobb szigetétől, Gozótól mintegy 1600 méterre, 120 méteres mélységben bukkantak.

2014.08.25 16:12MTI
freedigitalphotos.net/tiverylucky

Ókori föníciai hajóroncsot találtak Málta partjainál - jelentette be hétfőn Owen Bonnici, az ország kultúráért felelős minisztere, aki szerint ez lehet a Földközi-tenger legrégebbi hajómaradványa.

Az i.e. 700 körül elsüllyedt, több mint 15 méter hosszú hajóra Málta második legnagyobb szigetétől, Gozótól mintegy 1600 méterre, 120 méteres mélységben bukkantak.

Owen Bonnici elmondta, hogy a búvárok már számos értékes amforát és egyéb tárgyat hoztak felszínre a roncsok közül. A lelőhelyet a francia Nemzeti Kutatási Ügynökség által finanszírozott GROplan projekt tárja fel.

A projekt célja hatékony és takarékos víz alatti fotogrammetria kifejlesztése, amely azt jelenti, hogy a tárgyakról, terepekről készített fényképek alapján mérésekkel és számításokkal meghatározzák a tárgyak, terepek valós kiterjedését.

A munkában a Máltai Egyetem régészeti tanszéke, francia és amerikai szakemberek vesznek részt. A felfedezést a szükséges kutatások elvégzéséig titokban tartották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.