Nyíregyházi Állatpark

Mondja ki elsőre: elefántgondozásmódszertan-konferencia

Háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött az elefántokkal foglalkozó állatkerti szakemberek számára hétfőn a Nyíregyházi Állatparkban.

2014.08.25 11:49MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/worradmu

Az Európai Fajmegmentési Program éves továbbképzésére Dél-Afrikától Japánig, Franciaországtól Oroszországig sok szakember érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol a délelőtti előadások után délután gyakorlati foglalkozások keretében elemezhetik az elefántgondozás módszereit - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-vel.

Hozzátette, a helyszínválasztás nem véletlen, mivel a Nyíregyházi Állatpark azon kevés európai állatkertek közé tartozik, ahol mind az ázsiai mind az afrikai elefántot sikerrel tartják, sőt az afrikai fajból már néhány éve utód is született Nyíregyházán.

A szóvivő kifejtette: az emberszabású majmok mellett az elefántok tartása kívánja az egyik legnagyobb szakértelmet és figyelmet, ez egyben az egyik legveszélyesebb foglalkozás is az állatkertekben, ezért sem mindegy, hogy milyen metódus alapján bánnak a gondozók ezekkel a rendkívül intelligens és nagy gondoskodást igénylő állatokkal.

A szerdáig tartó szakmai tanácskozáson az afrikai és az ázsiai faj gondozásával is megismerkedhetnek a résztvevők. A napi állatkerti feladatok mellett szó lesz az elefántok helyzetéről, az élőhelyükön az állomány alakulásáról, de az európai tenyésztés lehetőségéről egyaránt értekeznek a meghívott szakemberek. A fontos állatgyógyászati és az elefántoknál lényeges lábápolási kérdések mellett szóba kerül az ideális takarmányozás, a környezetgazdagítás és általában az állatjóléti kérdések rendszere.

Az elméleti előadások mellett gyakorlati bemutatókat is tartanak: a park 13 éves, Kwanza névre hallgató elefánttehene vemhes lett, az anyaméhben fejlődő magzatról pedig egy speciális ultrahang készülékkel fognak felvételeket készíteni.

A dolog azért is érdekes, mert tavaly egy látogatónak sikerült rögzíteni az elefántnászt, így a nagyközönség előtt lesz végigkövethető a kiselefánt fejlődése a fogantatásától az első bizonytalan lépésekig - tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.