Látszólagos együttállás

Ha lemaradt az univerzum egyik legritkább és legszorosabb találkozójáról, itt megnézheti

2014. augusztus 18-án hajnalban a két legfényesebb bolygó, a Jupiter és a Vénusz párosát figyelhették meg a korán kelők. Ritkán csinálnak ilyet egyébként.

Így örökítették meg a hajnali együttállást a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai >>> képgaléria

2014.08.19 11:55ma.hu

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint az utolsó nyári hónap vége felé közeledve az égbolton remek látványosságot kínálnak a hajnalban látszó bolygók. 

Ilyen szépséges látványt nyújtott, mikor a Vénusz és a Jupiter alig 12'-re közelítette meg egymást augusztus 18-án hajnalban, hiszen az ilyen szoros találkozók elég ritkák: kevesebb, mint fél holdátmérőnyire voltak egymástól. Ráadásul a két legfényesebb bolygóról van szó, így nagyon látványos együttállást láthattunk. A szürkület során a két égitest még egy ívperccel közelebb került egymáshoz, elérve legkisebb távolságukat (05:10 UT-kor). A közelség természetesen csak látszólagos, a Jupiter lényegesen messzebb tartózkodik, mint a Vénusz.

A Vénusz és a Jupiter szoros közelsége augusztus 18-án hajnalban - Forrás: MCSE


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.