Égi csodák

16 éve ha látott ilyet, idén le ne maradjon!

Néhány nappal az után, hogy a Vénusz és a Jupiter elhaladt egymás mellett, a már távolodó duóhoz csatlakozik Holdunk is. Érdemes korán kelni, de melyik nap?

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.08.20 07:00ma.hu

Miután augusztus 18-án volt szerencsénk a két legfényesebb bolygó, a Jupiter és a Vénusz párosát megfigyelni, 23-ára az egyre kedvezőbb láthatóságú Jupiter alig 1 fokra megközelíti az M44 nyílthalmazt: 02:45 UT körül a még viszonylag sötét égen, 7-8 fok magasan könnyen megkereshetjük az óriásbolygó mellett a csillagcsoportot - adta a tanácsot a megfigyeléshez a Csillagászat.hu. Ehhez nagyobb binokulárra, kitűnő horizontra és nagyon tiszta légkörre lesz szükségünk. A Hold vékony sarlója a Jupiterrel egy magasságban lesz látható, a Vénuszt ellenben körülbelül 5 fokkal Kelet felé kell keresnünk, jóval alacsonyabban. (A közelség természetesen csak látszólagos.)

Fotó: csillagaszat.hu, Mizser Attila

Ilyen rendkívüli volt a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása 1998. április 23-án hajnalban. Mizser Attila felvétele MOM 86/620-as akromáttal készült, Kodak Elite 400 filmre, 5 s expozíciós idővel. A most következő, 2014. augusztus 23-i együttállás azonban korántsem lesz ennyire szoros, de azért az is szép lesz.

A Hold, a Mars és a Szaturnusz együttállása az esti szürkületben augusztus 31-én!!!

Ez az együttállás lehet az év egyik leglátványosabb ilyen eseménye, hiszen a két fényes bolygó és a Hold égi helyzete elég kedvező lesz ahhoz, hogy kényelmes magasságban figyelhessük meg őket. 18:00 UT-kor már kereshetjük a bolygókat, de a legszebb látványban kissé később, 18:15 UT-t követően részesülhetünk, amikor a már sötétebbé váló égen az égi trió még több mint 10 fok magasságban látható. Az élmény tovább fokozható a közelben járó Ceres és Vesta kisbolygók (a legfényesebb aszteriodák) felkeresésével - így tehetjük teljessé a nyári vakáció utolsó estéjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.