Oltári nagy

Mégis mekkora ez a Csurjumov-Geraszimenko üstökös?

Tíz évig, öt hónapig és négy napig tartó utazás, 6,4 milliárd kilométer megtétele és a Nap ötszöri megközelítése után a Rosetta elérte a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Az izgalmak pedig csak most kezdődnek...

2014.08.06 18:44ma.hu

A Rosetta az első mesterséges égitest, amelyet egy üstökös körül állítanak pályára, attól 100 kilométeres távolságra. Azt hinnénk, túl vagyunk a nehezén, ám csak most jön a nagyja: az űrszonda a Nap felé kíséri el az üstököst, hogy kifürkéssze titkait és ismereteket szerezzen a Naprendszer keletkezéséről.

Két részből áll: egy keringő (melyet a Rosette-i kőről neveztek el) és egy leszálló egységből (Philae), mely az üstökös felszínére le fog szállni és ott méréseket végez és képeket készít, és amelynek fejlesztésében magyarok is részt vettek.

ESA - European Space Agency

De lássuk, mekkora is a 67P/C-G katalógusjelű üstökös: központi magjának átmérője 4 km, excentricitása 0,6, inklinációja 7,1°. A Gízai piramisok magassága 146 méter, a westernfilmekből jól ismert Colorado fennsík vörös táblahegyekkel és sziklatűkkel tarkított területe, a Monument Valley 300 méter, Eiffel-torony 324 méter, New York város jelenlegi legmagasabb, 102 emeletes jelképe, az Empire State Building 381 méter, a szupermagas felhőkarcoló, a Burdzs Kalifa 829 méterre magasodik ki az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városából, Dubajból. Héraklész szent hegye, a Vezúv is csak 1281 méter, Görögország legmagasabb hegysége, az Olümposz 2917 méteres, a Fuji 3776, a Mont Blanc pedig 4810 méter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.