Felmérték

Ön tudja, hogy milyen hatással van a hő az élelmiszerekre?

A magyar lakosság 65 százaléka nem tudja, milyen hatással van a fény és a hő az élelmiszerekre, így a csomagolás fényvédelme is másodlagos számukra.

2014.08.06 17:56MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Ez derül ki a Tetra Pak legfrissebb felméréséből.

A felmérést a cég megbízásából a piackutató NRC Market Research Kft. online lekérdezéssel végezte a 18 és 59 év közötti lakosság körében, 2014 nyári időszakában, 1200 fős válaszadói mintán.

Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója kifejtette: a megfelelő csomagolás a meleg hónapokban is megvédi az élelmiszereket. A többrétegű kartondobozok egy alufólia réteg segítségével a romlási folyamatokért felelős, fényt és hőt, valamint idegen szagokat és ízeket kívül tartják, biztosítva az élelmiszerek eltarthatóságát.

A csomagolóanyagon kívül az aszeptikus, vagyis csíra- és baktériummentes töltési módszernek köszönhetően az élelmiszerek szobahőmérsékleten tárolhatók, így a hűtés felesleges a szállítás és raktározás során.

A csomagolás minőségét a gyártók kötelesek a dobozon jelölni, a megfelelően csomagolt élelmiszerek pedig, így például a tejtermékek, hosszabb utazás során is biztonságosan fogyaszthatók. Azonban a hűtőpultból vásárolt, nem többrétegű kartondobozba csomagolt élelmiszereket még bontatlan állapotban is a hűtőben kell tárolni, mert romlásnak indulnak - hangsúlyozta Molnár Zita.

A Tetra Pak csomagolóanyag-gyártó és -értékesítő üzletága 2013-ban összesen 9,6 milliárd euró árbevételt ért el. A Magyarországon 1992 óta működő gyár termékeinek 94 százalékát a világ 28 országába exportálja. Legnagyobb részben a régió országaiba, de például Japánba, Dél-Afrikába és Chilébe is szállít a budaörsi üzem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.