Oroszlán

Akarja látni az emberiség történetének egyik legrégibb alkotását?

Egy 40 ezer éves, mamutcsontból készült oroszlánfej, az emberiség történetének egyik legrégebbi alkotása - most ön is megnézheti!

2014.07.30 19:15MTI
Forrás: Wikipedia

Az emberiség történetének egyik legrégebbi alkotása látható szerdától a Tübingeni Egyetem múzeumában.

A Sváb-Alb-hegységben lévő Vogelherd-barlangban kutató régészek 2013 nyarán bukkantak az oroszlánfejre, amely pontosan illik arra a hiányos állattestre, amelyet több mint nyolcvan éve találták a Niederstotzingen közelében lévő üregben.

Nicholas Conard archeológus elmondása szerint oldható ragasztóval rögzítették a fejet. A figura azonban még mindig nem teljes. Nagy részek hiányoznak még, nyoma veszett például a lábaknak és a derékrésznek.

Régészek szerint a Sváb-Alb-hegységben 40 ezer éve a világ első fejlett műveltségű népe élhetett. Sehol másutt nem találtak ilyen régi figurális művészetre utaló leleteket, mint az Alb jégkorszaki barlangjaiban. A tartomány kormánya ezért szeretné elérni, hogy a barlangokat felvegyék az UNESCO világörökségi listájára.

A Vogelherd-barlangot a régészek 1931-ben kezdték el felderíteni, eközben találták meg az oroszlán testét. Mivel akkoriban számos területet felszínesen ellenőriztek, Conard és csapata 2005 és 2012 között még egyszer, tüzetesen átvizsgálta a terepet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.