Nem messze onnan, ahol rábukkantak

Megnyílt a III. Richárdnak szentelt látogatóközpont az angliai Leicesterben

Annak az autóparkolónak a közelében, ahol két éve megtalálták az ellentmondásos középkori uralkodónak, a York ház utolsó királyának földi maradványait.

2014.07.28 05:30MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A csontok megtalálása 2012-ben az utóbbi évek egyik legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A maradványokra ahhoz a helyhez közel bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták, amely során Richárd is életét vesztette.

Ő volt az utolsó angol király, aki csatában halt meg. A négymillió fontból (1,5 milliárd forint) egy használaton kívüli iskola területén megvalósult látogatóközpontban a legkorszerűbb technika mutatja be a 15. századi angol király történetét, földi maradványai megtalálásának körülményeit és a maradványoknak a másolatait.

A központban fényhatásokkal érik el, hogy úgy tűnjön, mintha a király csontváza ma is ott lenne az üvegpadló alatt fekvő sírban. Emellett megtekinthetők a király csontjainak háromdimenziós nyomtatással készült másolatai is. A pénteki megnyitóra 1000 belépőjegyet adtak el, s a helyi hatóságok évi 100 ezer látogatóra számítanak.

III. Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festettek róla igaztalan képet. William Shakespeare drámájában hatalomimádó púposnak festette le őt.

A néhai uralkodó valódi maradványait egy "rendes" újratemetés formájában a város világhírű katedrálisában, a most létesült múzeummal szemben helyezik örök nyugalomra 2015 tavaszán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.