Igazi lendület

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában debreceni kutatók

A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatása került napvilágra.

2014.07.26 16:05ma.hu
A kannabidiol (Forrás: Wikipédia)

Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.

A Debreceni Egyetemen az MTA Lendület programjának támogatásával dolgozó kutatók felfedezéseik lehetséges alkalmazásának vizsgálatára - nemzetközi gyógyszergyártó cégek bevonásával - klinikai kísérletek elindítását tervezik.

"Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az akné (pattanásosság) kórosan fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jellemezhető, amit a kannabidiol (CBD) - az általunk azonosított új hatásmechanizmuson keresztül - jelentősen mérsékelt; ezért eredményeink felvetik a CBD terápiás alkalmazhatóságát a kórkép hatékony kezelésében" - összegezte a kutatás jelentőségét Bíró Tamás,  az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője..

Biztonságossága és hatékonysága miatt a kannabidiolt már számos megbetegedés - sclerosis multiplex, gyermekkori epilepsziák, gyulladásos állapotok - tüneteinek kezelésére használják a gyógyászatban.

A most közölt eredmények, valamint a munkacsoport jelenleg folyó kutatásai alapján nem zárható ki, hogy felhasználási köre bővül; így egyes növényi kannabinoid vegyületek, valamint a bőr ún. belső kannabinoid rendszerének gyógyszeres módosítása olyan más, nagy gyakoriságú bőrbetegségek kezelésében is terápiás hatékonysággal kecsegtet, mint például az atópiás ekcéma vagy a pikkelysömör.

Bíró Tamás és munkatársai - jelentős hazai és nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltva - 2008-ban már beszámoltak arról, hogy az emberi faggyúmirigy is termel olyan kannabinoid vegyületeket, amelyek meghatározó szerepet játszanak az egészséges bőr élettani működésében.

A jelen kutatás is többek között az MTA Lendület programjának támogatásával valósult meg. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

A felfedezés jelentőségéről a Bíró Tamással készített interjúban olvashatnak bővebben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.