Ngari tartományban

Nemzetközi csillagoségbolt-parkot hoznának létre Tibetben

Tudta, hogy Magyarországon, Hortobágyon is van egy?

2014.07.26 06:30MTI
Freedigitalphotos xedos4

A 2500 négyzetkilométeres parkot a Tibet nyugati részén található Ngari tartományban alakítanák ki. A helyi turisztikai hivatal már be is nyújtotta pályázatát a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetségnek (International Dark-Sky Association, IDA). Ha a pályázaton nyernek, az első ilyen park jöhet létre Ázsiában.

Vang Hsziaohua, az IDA kínai irodájának munkatársa szerint a terület ideális az égbolt megfigyelésére: gyéren lakott, alacsony páratartalmú és tiszta levegőjű.

A pekingi obszervatórium hat nagy teljesítményű teleszkóppal és más megfigyelő eszközökkel, a kínai kormány pedig 5 millió jüannal (185 millió forint) támogatja a park létrehozását.

Az IDA világszerte jelenleg 17 csillagoségbolt-parkot tart nyilván, köztük 2009 óta a Zselicben, 2011 óta a Hortobágyon egyet-egyet.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) tudósai tavaly a tibeti Ngari tartományt választották ki egy leendő világszínvonalú obszervatórium helyszínéül. Az 5100 méteres magasságban megépülő csillagvizsgáló közös ázsiai kutatási projekteknek ad majd otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.