Több 100 mérföldet is megtesznek rajta

Felfedezték a grizzlymedvék "erdei országútját"

Egy kanadai völgyben 65 grizzlyt azonosítottak, amelyek a lazacban gazdag Koeye folyó mentén vándorolnak, az állatok több száz mérföldet is megtesznek a kitaposott ösvényen.

2014.07.25 17:31MTI
freedigitalphotos.net/dan

A grizzlymedvék "erdei országútját" fedezték fel kanadai nyomkövetők az ország csendes-óceáni partvidékén.

Egy völgyben 65 grizzlyt azonosítottak, amelyek a lazacban gazdag Koeye folyó mentén vándorolnak, az állatok több száz mérföldet is megtesznek a kitaposott ösvényen - magyarázta William Housty, a "medvekövetők" egyike.

"A medvék minden alkalommal ugyanazokat a lépteket követik, mancsaik nyoma ott van az ösvényen. Mi is követhetjük ezeket a nyomokat, és pontosan ugyanazon az +országúton+ haladhatunk, mint a medvék" - idézi Houstyt a BBC hírportálja.

Friss tapasztalataik szerint a térségben akár hatszor annyi grizzly is élhet, mint eddig gondolták, és a Great Bear Rainforest nevű erdőségben az élőhelyük is sokkalta kiterjedtebb az eddig feltételezettnél.

A nyomkövető csapat most azt tervezi, hogy kiterjesztik vizsgálódásuk helyszínét Brit Columbia tartomány középső partszakaszának más folyóira is, és ezúttal megpróbálnak medvebunda-mintákhoz, ezen keresztül pedig DNS-mintákhoz is jutni. Reményeik szerint eredményeik segíthetik egy régiós szintű vadgazdálkodási terv kidolgozását.

A grizzly a barna medve Észak-Amerikában honos alfaja, mely valaha az Egyesült Államok egész nyugati felében is honos volt, mára azonban Kanada nyugati részére és Alaszkára szorult vissza. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett állat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.