80 éves volt

Elhunyt Henry Hartsfield, az amerikai űrrepülőgép program úttörője

Nyolcvanéves korában pénteken meghalt Henry Hartsfield, a NASA űrrepülőgép-programjának egyik úttörője.

2014.07.20 16:13MTI
Fotó: Wikipedia

Amerikai sajtóértesülések szerint hátműtét nyomán fellépő komplikációk okozták az egykori űrhajós halálát. Hartsfield az amerikai légierő tisztje volt, amikor a NASA-hoz csatlakozva a Hold-program résztvevőjévé vált, ám végül nem vett részt az utazásban.

Az űrrepülőgép-program egyik aktív résztvevője volt, a Columbia űrrepülőgép pilótája volt az űrsikló negyedik küldetése során, 1982-ben. Két évvel később a Discovery űrrepülőgép első útján ő volt a legénység parancsnoka. 1985-ben repült a Challenger űrrepülőgéppel is.

Henry Hartsfield társával, Donald Petersonnal 1993-ban Farkas Bertalan űrhajós meghívására részt vett egy budapesti űrhajózási konferencián, amelyen az amerikai űrhajósok az amerikai-orosz űrkutatási együttműködés lehetőségeiről és fontosságáról beszéltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.