Több százmillió forintnyi összeget várnak

Őslényt venne? Itt a nagy lehetőség!

Őslények, köztük dinoszauruszok, őshüllők és "különleges lények" több tízmillió éves kövületeit bocsátják árverésre Párizsban szeptember 30-án.

2014.07.20 00:30MTI
Forrás: Wikipedia

A maradványok között lesz egy Ornitholestes, a késő jura korban, több mint 150 millió élt "madárrabló". Ennek a "kicsi", 2,2 méterre növő ragadozó dinoszaurusznak a gerincoszlopát 350-450 ezer euróra (108-140 millió forint) becsülik - olvasható a Sotheby's közleményében.

A madárrabló kis emlősökkel, gyíkokkal és madarakkal táplálkozott. Hosszú hátsó végtagjai adták páratlan gyorsaságát és ügyességét, amely félelmetes vadásszá tette - írták a szakértők.

A "különleges lények" között lesz egy hosszú csőrű, éles fogazatú tengeri hüllő, a Stenopterygius quadricius ichthyosaurus. Az 1,9 méteres ősállatnak mind a négy végtagja fennmaradt, értékét 50-70 ezer euróra (15-21 millió forint) becsülik a Sotheby's.

Három elegáns, 180 millió éves tengerililiom (Seirocrinus subangularis) kövületére is lehet licitálni. Ezek a burjánzó, planktonevő tengeri állatok, amelyek maradványait természetes kőlapra rögzítették, 75-95 ezer eurót (23-30 millió forint) érnek az aukciósház becslése alapján.

Egy ritka lábasfejű puhatestű állat fosszíliáját is eladásra kínálják: a 135-65 millió éves lény megkövesedett héját, az ammolitet drágakőnek tekintik, értékét "különlegesen intenzív színei, páratlan opálos ragyogása" miatt 45-55 ezer euróra (14-17 millió forint) teszi a Sotheby's.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.