Via Appia

Több ezer éves meglepetéssel szolgált Róma

Most ön is megnézheti a Róma egyik legszebb birtokaként ismert villát!

2014.07.15 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

Új régészeti parkot nyitottak meg a nagyközönség előtt a római Via Appián. A római romokra emelt Santa Maria Nova templomról elnevezett régészeti parkba a Via Appia ókori és mai útvonaláról is be lehet jutni.

A park a már korábban feltárt Quintilius-villát övezi. A félig földdel telített ókori villát az olasz állam 1986-ban vásárolta meg, 2010-re ásta ki teljesen és restaurálta. 2008-ban az olasz állam felvásárolta a korábban magánkézben levő, most parkként megnyitott négy hektár területet is 1,3 millió euróért (több mint 390 millió forintért). További több mint 600 ezer euróra volt szükség az itt végzett ásatásokra.

Az ókori Róma egyik legszebb birtokaként ismert villát a 2. század első felében a konzuli rangú Quintilius-fivérek emeltették. Commodus császár megirigyelte birtokaikat, ezért 182-183-ban megölette őket és tulajdonukat elkobozta. A villa és területe először császári tulajdonba került, majd a római egyház, később római nemesi családok és magánszemélyek birtokolták. Az évszázadok során itt talált ókori márványszobrok római és külföldi múzeumokba kerültek.

A villa körül megnyitott ásatási terület számos meglepetéssel szolgál. Többek között feltárták a villához tartozó fürdőt is. Két szép padlómozaik is előkerült: az egyiken gladiátorok küzdelme, a másikon lóversenyjelenet látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.