A Magyar Haltani Társaság közleménye

Veszély a pontyokra: afrikai akváriumi halak szaporodtak el a Hévízi-tóban

Illegális betelepítés révén az afrikai eredetű, akváriumi halként forgalmazott bíborsügér szaporodott el a Hévízi-tóban. Az agresszív faj veszélyt jelenthet az ott őshonos törpenövésű vadpontyokra.

2014.07.13 10:24ma.hu

Új egzotikus halfaj honosodott meg Magyarországon. A fokozottan védett  lápi pócnak eddig ismeretlen lelőhelyeire bukkantak a Hanságban. Egyre több a balin a Tisza-tóban. Számos új kutatási eredmény mellett ezekről is beszámoltak a X. Magyar Haltani Konferencia előadói.

A Magyar Haltani Társaság szervezésében 2014. július 11-12-én Tiszafüreden tartott rendezvény a 100 éve elhunyt Herman Ottó emléke előtt is tisztelgett. A magyar tudományos haltant is megalapozó sokoldalú tudós munkásságát Vida Antal, az emlékév főszervezője idézte fel. A konferencia két napján több mint 30 előadás hangzott el. 

Az öt országból érkezett 80 fős közönség megnyugvással fogadta Erős Tibor tihanyi kutató szavait arról, hogy a Marcal élővilága a 2010. évi vörösiszap-katasztrófát követően napjainkra gyakorlatilag regenerálódott. Kevésbé derűs hírként Harka Ákos, a haltani társaság elnöke jelentette be, hogy illegális betelepítés révén az afrikai eredetű, akváriumi halként forgalmazott bíborsügérnek önfenntartó állománya alakult ki a Hévízi-tóban.

A betelepítés nemcsak azért elítélendő, mert törvény tiltja, hanem azért is, mert ez a szép, de agresszív faj veszélyt jelenthet az ott őshonos törpenövésű vadpontyokra. Öröm az ürömben: Várkonyi Levente, a gödöllői Szent István egyetem kutatója ugyanezen a konferencián arról számolt be, hogy több sikertelen próbálkozás után most végre magában a Hévízi-tóban sikerült munkatársaival megoldaniuk a veszélyeztetett halak indukált szaporítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.