Bűnügyi nyomozás során bukkantak rájuk

Múzeumnyi lopott dinoszauruszcsontot kapott vissza Mongólia

Tizennyolc dinoszauruszcsontvázat és több más dinókövületet (tojásokat, fészekmaradványokat) szolgáltatott vissza a mongol kormánynak az Egyesült Államok, amelynek illetékes hatóságai egy bűnügyi nyomozás során bukkantak rá az ázsiai országból kicsempészett fosszíliákra.

2014.07.11 15:41MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A 68-80 millió éves ősmaradványokat a Góbi-sivatag különböző területeiről lopták el. A csütörtöki New York-i visszaszolgáltatási ceremónián Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész közölte: a visszaadott fosszíliák alkalmasak arra, hogy megtöltsenek egy egész múzeumot, és tudomása szerint tervezik is Mongóliában egy új természettudományi múzeum építését.

A Mongóliába visszakerülő fosszíliák között két Tyrannosaurus bataar-csontváz és a Jurassic Park című filmből ismert Gallimimus két példányának csontváza is megtalálható.

Az amerikai ügyészség és a bevándorlási hivatal közös nyomozása során összesen 31 dinoszaurusz maradványaira bukkantak. "Az ősmaradványok ellopása világszerte súlyos problémát jelent" - mondta a ceremónián Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum őslénykutató részlegének munkatársa.

A dinómaradványok visszaadására alig egy hónappal azután került sor, hogy Eric Prokopi floridai paleontológus három hónap börtönbüntetést kapott csempészésért.

A férfi egyebek közt egy Tyrannosaurus bataar hetvenmillió éves csontvázát juttatta az Egyesült Államokba, bár vámnyilatkozatában a külön szállított csontokról azt állította, hogy Nagy-Britanniában talált hüllőmaradványok.

Az összerakott csontvázat később egy dallasi árverésen több mint egymillió dollárért adták el, de azután az amerikai hatóságok elkobozták, és még tavaly visszaadták Mongóliának. A mongol kulturális miniszter akkor azt mondta, hogy ez lesz az első darabja egy leendő dinoszauruszmúzeumnak.

Prokopi elismerte bűnösségét és együttműködött az ügyészséggel, olyan fosszíliákhoz is elvezetve a hatóságokat, amelyekről azoknak korábban nem volt tudomásuk. A vizsgálat nyomán Wyomingban, Kaliforniában és New York-ban is nyomozás indult illegálisan behozott őskövületek után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.