Üzemanyag nélkül

Egy kizárólag napenergiával működő űrjármű indul útnak 2016-ban

Az űrkutatás világában nagy izgalommal tekintenek a napelemes űreszközökre, mivel meg van bennük a potenciál ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül eljussanak más csillagokhoz és galaxisokhoz.

2014.07.10 11:31MTI
freedigitalphotos.net/samarttiw

Egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak 2016-ban a kaliforniai székhelyű The Planetary Society. A LightSail nevű objektumot a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Falcon Heavy rakétája fogja Föld körüli pályára állítani.

A működéséhez szükséges energiát a Naptól nyerő, mindössze harminc centiméteres űreszköz, amelyhez négy hatalmas, ultravékony vitorla tartozik, ezután megkezdi űrbéli felfedezőútját.

A projektet magánadományokból és a The Planetary Society tagjainak felajánlásaiból finanszírozzák. Az űrkutatással foglalkozó, 1980 óta működő civil szervezet egyik alapítója a legendás amerikai csillagász, Carl Sagan volt.

Az űrkutatás világában nagy izgalommal tekintenek a napelemes űreszközökre, mivel meg van bennük a potenciál ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül eljussanak más csillagokhoz és galaxisokhoz.

A tervek szerint a LightSail idővel továbbáll az alacsony Föld körüli pályáról - ahol a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is kering - és közepes magasságú Föld körüli pályára áll.

A LightSail kezdetben egy másik, Prox-1 nevű űreszközben fog utazni, amely idővel kilövelli a "napvitorlást", hogy aztán a nyomába szegődve képeket készítsen róla.

Néhány héttel Föld körüli pályára állása után a napvitorlás kinyitja 32 négyzetmétert kitevő "szárnyait", amitől a Földről is láthatóvá válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.