A szovjet katonák emlékére

Múzeummá alakítják az egykori maribori hadifogolytábort

A szovjet katonáknak emléket állító múzeummá alakítják át Szlovéniában az egykori maribori hadifogolytábort, ahol a nácik mintegy 5000 orosz katonát tartottak fogva embertelen körülmények között 1941-ben és 1942-ben.

2014.07.09 11:22MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

A múzeumprojektet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével indították el formálisan kedden a meljei városrészben.

"A múzeum állandó emléket állít mindazoknak, akik életüket adták a jövendő nemzedékek békéjéért, szabadságáért és jólétéért" - jelentette ki az orosz miniszter, amikor koszorút helyezett el a hajdani raktárépületben raboskodó katonák emlékére.

Lavrov szerint az első világháború kitörésének 100. és a második világháború befejezésének jövő évi 70. évfordulója kiváló alkalom emlékeztetni az áldozatokra és "a két szörnyű háború katasztrofális következményeire".

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint fontos megőrizni az emlékét minden egyes személynek, akinek része volt abban, hogy "Európa ma békés, szabad és biztonságos".

A megszálló németek Stalag XVIII D néven működtettek hadifogolytábort Mariborban. Az elhagyatott, ma üresen álló meljei raktárépületeket a ljubljanai orosz nagykövetség és a Maribori Nemzeti Felszabadítási Múzeum támogatásával alakítja át kiállítóhellyé a helyi önkormányzat.

Aleksandra Berberih Slana, a Maribori Nemzeti Felszabadítási Múzeum igazgatója szerint több ezer szovjet katona halt bele az éhezésbe és betegségekbe a táborban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.