Archeológia

Háromezer éves nőt találtak München alatt

A müncheni óváros eddigi legrégebbi, több mint 3000 éves sírját tárták föl német régészek.

2014.07.07 17:25MTI

A késő bronzkori (a Kr. e. 1350 és 1200 közötti időszakból származó) nyughelyre a müncheni Királyi Palota (Münchner Residenz) alatt bukkantak. A sír egy feltehetően 40 és 60 éves kora között elhunyt nőé; erre a halott mellett talált sírmellékletekből - köztük ékszerekből - és csontdarabokból következtettek - közölte a bajor műemlékgondozási hivatal.

A sírra májusban találtak csatornaépítés közben. Az évszázadok építkezései és a háborús pusztítások ellenére a helyen 3000 éven át érintetlenül fennmaradt ez a kis sziget - mondta Sebastian Sommer, a hivatal munkatársa.

Mivel a korszakból korábban hasonló leletekre bukkantak a közelben, a régészek arra következtetnek, hogy a Királyi Palota helyén és környékén egykor bronzkori település lehetett.

Bernd Schreiber, bajor kastélyigazgatóság elnöke szerint a lelet különleges érdekessége az, hogy az emberi megtelepedés legkorábbi nyomait éppen a későbbi királyi székhely területén találták meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan Róma legkorábbi leletei is arról a Palatinus dombról valók, ahol Augustus császár később palotáját építtette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.