Kincs

Kétezer évig hevertek érintetlenül - most rátaláltak

Egy angliai barlangban találtak római kori és vaskori pénzérméket. A kutatók szerint ez az első alkalom, hogy ilyen helyen tártak fel ilyen kincseket.

2014.07.07 13:10MTI
BBC video screenshot

Római kori és késő vaskori pénzérméket találtak a régészek egy kelet-közép-angliai barlangban, ahol több mint kétezer éve heverhetett érintetlenül az értékes leletegyüttes: a szakértők szerint ez az első alkalom, hogy egy helyre elásva bukkantak rá a két külön civilizációtól származó pénzérmékre.

A kincsvadászat azután indult, hogy valaki négy érmét talált a Derbyshire megyében lévő Dovedale völgy egyik barlangjában. A régészek összesen 26 darab érmét találtak, köztük három római korit - ezek Britannia 43-ban történt római meghódítása előttről származnak -, valamint húsz darab arany és ezüst érmét, amelyeket egy késő vaskori törzsnek tulajdonítanak.

BBC video screenshot

A kutatók szerint ez az első alkalom, hogy barlangban tártak fel római kori érméket. A National Trust brit műemlékvédelmi szervezet régésze, Rachael Hall szerint az érmék azt sugallják, hogy egykori tulajdonosuk jelentős vagyonnal és hatalommal bíró ember volt. A szakember szerint a pénzérmék sokkal inkább a hatalom és a társadalmi státusz jelképei, mintsem fizetőeszközök voltak a késő vaskorban.

Mint elmondta, lehet, hogy tulajdonosuk egyszerűen elrejtette őket biztonsági okokból, vagy annak reményében, hogy idővel növekszik az értékük. Hall szerint a barlang elhelyezkedését sem szabad figyelmen kívül hagyni. Rámutatott, hogy a terület akár olyan szent hely is lehetett, ahová a késő vaskor emberei nem térhettek be a mindennapokban, így az ide helyezett értékek biztonságban voltak - adta hírül a BBC.

BBC video screenshot

A Nagy-Britanniában feltárt eddigi legnagyobb mennyiségű vaskori arany és ezüst érmét egy amatőr régész fedezte fel 2000-ben, a leicestershire-i Hallaton mellett. Az ásatás során több mint ötezer érmét, ékszereket és egy ezüstlemezzel bevont, aranylevelekkel, valamint győzelmi szimbólumokkal díszített római lovassági sisakot tártak fel a szakemberek.

A British Museum vaskori és római kori érmékre specializálódott kurátora, Ian Leins szerint a mostani felfedezés ugyan nem ér fel a hallatoni kincsekkel, de mindenképpen izgalmas leletről van szó.

A barlangban feltárt pénzérméket a nagyközönség nemsokára a Derbyshire megyei Buxton Museum állandó kiállításán veheti szemügyre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.