Nem lesz kevesebb támadás

El a kezekkel a cápáktól!

A cápamentesítési program felhagyására szólította fel a világ több száz neves tengerbiológusa Nyugat-Ausztrália szövetségi állam kormányát, amely három évvel meg akarja hosszabbítani az év elején elkezdett programját.

2014.07.05 20:17MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/criminalatt

A szakemberek egységesen azzal érvelnek, hogy semmi haszna a cápák elejtésének és megölésének, ily módon nem előzhetők meg a cápatámadások.

A szövetségi állam kormánya rendeletére Nyugat-Ausztrália part menti vizeiben csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat vetettek ki január és március között, egyfajta védővonalat húzva fel a vidék nyolc népszerű strandja közelében. Csak a három méteresnél nagyobb bika- és tigriscápák és a védett fehér cápa elejtését engedélyezték.

Az általuk cápamentesítésnek nevezett programban 31 cápát öltek meg, 14-et a horgokon holtan találtak, az elejtett szirticápát és kormoscápát visszaengedték az óceánba. Egyetlen nagy fehércápát sem fogtak, amely a cápatámadások többségét követte el a térség vizeiben az elmúlt három évben, amikor hét halálos cápatámadás történt a fürdőhelyek közelében.

Elliott Norse amerikai tengerbiológus, aki Barack Obama amerikai elnök és korábbi elnökök tanácsadója volt a Csendes-óceán környezeti problémáinak kérdésében, az ABC ausztrál közszolgálati televízióban hangoztatta, hogy nem tartja jó ötletnek a cápák leölését. "Borzasztó gondolat leölni az olyan ragadókat, mint a tigriscápa."

Az ilyen védővonalak kialakításának nincs hatása a biztonságra. Hawaiion 16 évet töltöttek tigriscápák leölésével horgokkal felszerelt hálók segítségével, nagyon hasonló módon ahhoz, ami most Ausztráliában történik. Semmi hatása nem volt a cápatámadások számára - tette hozzá Jessica Meeuwig professzor.

A nyugat-ausztráliai hatóságok néhány hete a szövetségi kormányhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Ez azt jelentené, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15. és április 30. között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.