Áttörés az űrkutatásban

Megvan E.T.?!?

Talán létezhet élet egy közeli csillag körül keringő bolygón!

2014.06.04 19:55MTI
Forrás: Wikipedia

A Nap kozmikus szomszédságában lévő csillag körül fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport két bolygót, egyikükről feltételezik, az életet lehetővé tevő tulajdonságokkal rendelkezhet.

A két bolygó a Kapteyn csillaga nevű csillag körül kering, a földtől csupán 13 fényévnyire. A Nap szomszédos csillaga már kisebb távcsővel is megfigyelhető a déli égbolton, a Festő csillagképben. A kutatási eredmények a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban jelentek meg.

A csillag egyik bolygója, a Kapteyn b nevű, 48 nap alatt kerüli meg csillagát, és folyékony víz is lehet a felsznén - hangoztatta Ansgar Reiners, a Göttingeni Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója. A bolygó legalább ötször akkora, mint a Föld - áll a tanulmányban.

A második bolygó, a Kapteyn c még nagyobb tömegű, 121 nap alatt ér körbe csillaga körül, és valószínűleg túl hideg, hogy folyékony víz lehessen rajta.

Az adatok szerint egyelőre a két bolygónak csak a hozzávetőleges tömege, a keringési ideje és a csillaguktól való távolsága ismeretes. A jövőben megpróbálják a légkörüket kutatni, hogy kiderüljön, valóban létezik-e víz az egyikükön - magyarázta Reiners.

A Kapteyn csillagát a 19. század végén fedezte fel Jacobus Kapteyn holland csillagász. A vörös törpecsillagok csoportjába tartozik, és a Nap tömegének csak egyharmadával rendelkezik.

Megfigyeléseikhez a csillagászok a chilei Európai Déli Obszervatórium (ESO) HARPS spektrométere, a Hawaiion található Keck Obszervatórium és a szintén chilei Las Campanas Obszervatórium adatait használták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.