Hacsak addig össze nem omlik a gazdaság

Orosz fennhatóság alá kerül a Hold?

"Oroszország saját erőből kezdi meg a Hold ásványkincseinek a kiaknázását és 2030-ra már állandó telepet létesít az égitesten."

2014.05.08 14:25MTI
Forrás: Wikipedia

"A Hold egy kiaknázásra váró égitest és a 21. század a nyersanyagforrásokért folyó versenyről szól majd" - fogalmaz az Orosz Tudományos Akadémia, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal és a Moszkvai Egyetem közös tanulmánya.

A programtervezet olyan űrutazási technológia kifejlesztését irányozza elő, ami lehetővé teszi a nyersanyagkincs feltérképezését nemzetközi együttműködő partnerek nélkül is. A korábbi javaslatok csak nemzetközi együttműködés keretében tartották kivitelezhetőnek a Hold kolonizálását. A kutatási program első fázisa az Izvesztyija értesülése szerint 28,5 milliárd rubelbe (800 millió dollár) kerül majd.

Oroszország az elkövetkező 16 évben több, egyenként három-négy éves időtartamú holdkutató programot indít el. A 2016 és 2025 között tervezett első négy program a Hold déli sarka fizikai és vegyi jellemzőinek feltérképezését irányozza elő, ahol az első bázis létesül majd. Az első oda-vissza utazásokra 2028 és 2030 között kerül sor, a terület emberi felderítését pedig 2030 és 2040 között végzik el.

Korábbi orosz és amerikai Hold-kutató expedíciók bauxit, vas, titán, ritkaföldfém és más ásványok jelenlétét mutatták ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.