Egy új vizsgálat szerint

Alighanem hamisítvány a XVI. Lajos vérébe mártott zsebkendő

A tudósok szerint az "ereklyét" inkább egy 18. századi csaló fabrikálhatta abból a célból, hogy jó áron adjon el egy "forradalmi emléktárgyat".

2014.04.25 01:30MTI
Forrás: youtube.com

"Rendkívül valószínűtlen", hogy XVI. Lajos, a francia forradalmárok által kivégzett király vérébe mártották volna azt a zsebkendőt, amelyet egy díszes lopótökbe rejtve őriz egy olasz arisztokrata család - állapította meg egy új vizsgálat.

A zsebkendőn talált vér nem származhat egy kékszemű és akkoriban szokatlanul magas férfitól - állapították meg minden korábbinál alaposabb DNS-elemzéssel a barcelonai Evolúciós Biológiai Intézet kutatói Carles Lalueza-Fox professzor vezetésével.

A tudósok szerint az "ereklyét" inkább egy 18. századi csaló fabrikálhatta abból a célból, hogy jó áron adjon el egy "forradalmi emléktárgyat".

A lopótököt, amely száz éve egy észak-olaszországi nemesi család tulajdonában van, forradalmi hősök képmásai díszítik és szerepel rajta a felirat, miszerint "Január 21-én Maximilien Bourdaloue belemártotta zsebkendőjét XVI. Lajos vérébe lefejezése után".

A királyt 1793. január 21-én végezték ki a forradalmárok nyaktilóval. Lalueza-Fox szerint azonban abban az időben mindennaposak voltak guillotine-nal végrehajtott kivégzések és valószínűleg sokkal könnyebb volt odamenni vérmintáért a kivégzőhelyhez olyankor, amikor kevésbé híres embereket fejeztek le.

A spanyol tudósok most a külső megjelenésre utaló DNS-markereket vizsgálták és megállapították, hogy a vérminta nem származhat egy olyan magas termetű és kékszemű embertől, mint amilyen XVI. Lajos volt a korabeli leírások és ábrázolások szerint.

A vér sokkal inkább egy barna szemű személytől származik. Mindössze 2,4 százalék az esélye annak, hogy kékszemű volt az, akinek a vérébe a zsebkendőt belemártották - olvasható a kutatási eredményben, amely a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg csütörtökön.

Hasonló a helyzet a testmagasságra utaló DNS-markerekkel is. A korabeli 167 centiméteres átlaggal szemben a kivégzett francia király legalább 185 centiméter magas volt, márpedig a DNS-ben nem találtak olyan markereket, amelyek ilyen "extrém" termetbeli tulajdonságra utalnának.

Ezen kívül a genetikai vizsgálat arra utal, hogy a vérfolt tulajdonosának ősei leginkább Franciaországból vagy Olaszországból származhattak, miközben XVI. Lajos gyökerei jórészt Németországba és Lengyelországba vezetnek.

A barcelonai egyetemen elvégzett, minden korábbinál mélyrehatóbb, részletesebb DNS-vizsgálat megerősíti a szintén negatív eredményét egy tavalyi kutatásnak, amelyben a vérfolt DNS-ét a Bourbonok három élő leszármazottjának genetikai örökségével vetették egybe a belgiumi Leuven egyetemén Jean-Jacques Cassiman professzor vezetésével.

Az első DNS-vizsgálatok még megerősíteni látszottak a zsebkendőn talált vér valódiságát. A 2010-ben, egy ugyancsak Lalueza-Fox vezetésével végzett genetikai elemzés még úgy találta, hogy lehetett kék szeme annak, akitől a vér származik. 2012-ben XVI. Lajos egyik őse, az 1610-ben meggyilkolt IV. Henrik feltételezett mumifikálódott fejével vetették össze a lopótökben található vérnyomot, s az akkori franciaországi vizsgálat szintén rokonságot vélt felfedezni a két "ereklye" között, bár a fej eredetiségéhez komoly kétségek fűződnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.