Kapaszkodjon: mint Norvégiában!

Óriási hidegvízi korallrendszer a Mexikói-öbölben

A világ egyik legnagyobb eddig ismert hidegvízi korallzátonyára bukkant a Mexikói-öböl déli részén egy nemzetközi kutatócsoport.

2014.04.24 02:30MTI
freedigitalphotos gubgib

A Brémai Egyetem tengeri környezettudományi központjának szerdai közlése szerint a szakértők a Campechei-padon, a Yucatán-félsziget közelében egy több mint negyven négyzetkilométernyi területen 500-600 méter mélységben ötméteres koralldombokra bukkantak. Hasonló ökorendszereket már több helyen is találtak, például Norvégiában, a Földközi-tenger különböző régióiban és a Bahamáknál is.

A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, milyen idősek a Mexikói-öböl zátonyai. A dombok nagyságából nem lehet egyértelműen következtetni a korukra, ehhez további vizsgálatokra lesz szükség - mondta el Dierk Hebbeln, a kutatás vezetője.

A korallzátony felső része élő, itt tengeri sünök, csigák, tengeri liliomok laknak. Az alsóbb részeket, az elhalt korallváz közötti területeket üvegszivacsok és tengeri rózsák népesítik be.

A kutatók eredményeiket a Biogeosciences című szaklapban mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.