A Nemzetközi Űrállomást

Végül csak elérte célját a Dragon magán-teherűrhajó

2,2 tonna utánpótlást, benne űrruhát, élelmiszert és fontos tudományos kísérletekhez szükséges anyagokat vitt magával.

2014.04.21 08:08MTI
Forrás: youtube.com

Sikeresen hozzákapcsolódott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Dragon magán-teherűrhajó, amelyet a tervezettnél egy hónappal később, többszöri halasztás után indítottak útjára.

A személyzet nélküli űrkapszula közép-európai idő szerint 13.14 órakor érte el a Föld körül keringő űrállomást, ahova 2,2 tonna utánpótlást, benne űrruhát, élelmiszert és fontos tudományos kísérletekhez szükséges anyagokat vitt magával - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A SpaceX társaság űrjárművét a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről indították el helyi idő szerint pénteken egy Falcon-9 rakétával, és 36 órányi utazás után érkezett meg.

Az összekapcsolódási manővert az ISS parancsnoka, a japán Vakata Koicsi és Rick Mastracchio amerikai asztronauta irányította, a rakomány átszállítása az űrállomás Harmony nevű modulján keresztül történik.

A Dragon által felvitt alapanyagokból az űrállomás személyzete megpróbálkozik olyan növények termesztésével, amelyekből később salátát csinálhat magának. Vizsgálni fogják azt is, hogy miért gyengül meg az űrhajósok immunrendszere a súlytalanság körülményei között.

Egy másik, a "Sárkány" által felvitt újdonság egy pár kísérleti láb, amelyet egy valamikor talán űrsétára is alkalmas robothoz, a Robonauthoz fejlesztenek. Az emberszerű űrrobotnak egyelőre csak a feje és a felső teste van meg, lábaival, amelyeket inkább mászására, mint járásra terveztek, még csak kísérleteznek.

A Dragon a tervek szerint egy hónap múlva indul vissza az űrállomáson felgyülemlett tudományos mintákkal és a szükségtelenné vált egyéb holmikkal.

A teherűrhajónak ez a harmadik küldetése abból a tervezett legkevesebb 12 misszióból, amelyet a SpaceX a NASA számára teljesít egy 1,6 milliárd dolláros szerződés keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.