A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Akarja tudni, hogyan nyerik ki a virágok illatát?

Ilyen, és ehhez fogható érdekességekről lesz szó a a Tudományfesztiválon.

2014.04.18 22:45MTI
Forrás: Wikipedia

Előadásokkal, bemutatókkal és kísérletekkel is várják az érdeklődőket a Tudományfesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében április 24-én és 25-én.

A Magyar Tudomános Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont standjánál a látogatók megismerkedhetnek a Duna élővilágának kutatásaival, a dunavirág titkaival, a Duna Expedíció eredményeivel, a vízi élőlényekkel. Megismerhetik a gombák, gyógynövények, zuzmók világát, beleshetnek a méhek rejtelmes életébe és megtudhatják, hogyan nyerik ki a virágok illatát. A hallgatók információt kaphatnak a fiatal kutatók tevékenységeiről, többek között a természetfotózás és a növényökológia titkairól. A pénteki előadásblokkot Vida Gábor akadémikus zárja, aki előadásában a globális ökológiai problémák emberiséget nagymértékben érintő szempontjait mutatja be - közölte az intézmény.

Az Eszterházy Károly Főiskola többek között látványos fizikai kísérletekkel és napkereső robottal, a Magyar Csillagászati Egyesület távcső tanácsadással, a Károly Róbert Főiskola 3D-s robotika- és távvezérlés-bemutatóval, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet mamutsimogatóval, közös rakétakészítéssel és fizikai kísérletekkel készül. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem standjánál interaktív eszközöket, egyebek mellett látássérülteknek fejlesztett pénzfelismerőt és színfelismerőt is kipróbálhatnak a látogatók.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pollack Mihály Műszaki és Informatika Kara sűrített levegővel hajtott háromkerekű járművet, mobilrobotot, kvadkoptert és számítógéppel vezérelt habvágót mutat be a látogatóknak. A PTE Általános Orvostudományi Kar Szentágothai János Kutatóközpont interaktív kémiai kísérletekkel és mikroszkópbemutatóval szórakoztatja a nézőket, a Maci Kórházban a gyerekek megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, és közelebbről megnézhetik a rendelőben előforduló eszközöket, megismerkedhetnek az orvosi környezettel.

A hagyományosan a Föld napja alkalmából megrendezett fesztivál programjai között szerepelnek ásványbemutatók, süteménykészítés, bábelőadások, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark és interaktív makettbemutató is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.