Barlanglakó brazil fatetűfaj

Ilyenről még biztos nem hallott: nemi szervet cseréltek!

Részben az extrém sokáig tartó szex az oka a furcsa jelenségnek.

2014.04.19 06:30MTI
Forrás: Wikipedia

Felcserélődtek a nemi szervei négy brazíliai barlanglakó fatetűfajnak - állapította meg egy friss kutatás. Állatfajnál ilyenre eddig nem találtak példát.

Egyes fatetveknél a nősténynek van hím nemi szerve - írták a kutatók a Current Biology című szaklap pénteki számában megjelent tanulmányukban. A péniszhez hasonló formát gynosomnak nevezték el és "evolúciós újdonságnak" tartják. Ezzel a szervvel hatolnak be a nősténytetvek a hím hüvelyszerű nyílásába, ahonnan átveszik a szaporító anyagot.

A négy vizsgált, néhány milliméteres fatetűfaj nemi aktusának időtartama is extrém: 40-70 órán keresztül tart - írta a szapporói Hokkaido Egyetem Josizava Kazunori vezette kutatócsoportja. Amint a nőstény bevezeti a gynosomot, annak bizonyos részei felpuffadnak, ezzel mintegy horgonyt vet a hím testében, vagyis a hímnek lehetősége sincs a menekülésre.

Annyira erős a horog, hogy amikor a kutatók megpróbálták a hímet az altesténél fogva elválasztani, az összekapcsolódott nemi szervek nem engedték el egymást. Feltételezik, azért is fejlődhetett ki a fatetvek nőstényeinél a különös szerv, mert a hím szaporítóanyaga tápanyagokban igen gazdag, a nőstény számára tehát előnyös lehet a gyakori párzás.

A fatetvek igen táplálékszegény barlangokban élnek, fő élelmük a denevérek ürüléke és maradványaik. A kutatók úgy vélik, a szaporítóanyag a megtermékenyítésen kívül táplálásra is szolgál. Ez megmagyarázhatja, miért tart az aktus olyan sokáig: a nőstény minél több táplálékhoz akar hozzájutni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.