Az Egyesült Államokból jöttek

Kritikusan veszélyeztetett, igen ritka majmok az Állatkertben

Aranyhasú mangábé majmok a világon összesen csupán tíz állatkertben találhatók meg.

2014.04.19 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

A kritikusan veszélyeztetett, Nyugat-Afrikából származó igen ritka majomfaj a világon összesen csupán tíz állatkertben található meg. Tenyésztésükben a budapesti intézmény a legsikeresebb: itt él az Európában tartott állatok majdnem 20 százaléka. Mivel az európai egyedek előbb-utóbb mind rokonságba kerültek egymással, új vérvonalra van szükség, ezért érkeznek hím majmok az amerikai San Antonió-i állatkertből Budapestre - mondta el csütörtökön Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője.

A tervek szerint több hím aranyhasú mangábé is érkezik, amelyeket "próbára bocsátanak", hogy kiderüljön, melyik a legalkalmasabb vezérhímnek a nőstényekből és fiatal majmokból álló csapat élére. Egy hím maradhat tartósan, a többit pedig más állatkertekbe szállítják. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor érkeznek az állatok Magyarországra és mikortól láthatja az új állandó lakót a közönség.

Az aranyhasú mangábé különösen ritka faj, összesen mintegy ötven példány él állatkertekben a világon. Vadon élő egyedszámuk sem ismert pontosan. Az őshonos országokban ugyanis - például a Kongói Demokratikus Köztársaságban - technikai okok miatt nehéz az állatok kutatása.

Hamarosan a közönség előtt is megnyílik a fővárosi állatkertnek az egykori Vidámpark területével kibővült része - közölte Hanga Zoltán. A Holnemvolt Parkban - amelynek nevéről a vendégek döntöttek internetes szavazás útján - részben állatokat (tevéket, flamingókat, szarvasféléket, vaddisznókat, struccokat) mutatnak be, részben itt üzemelnek majd a Vidámparktól átvett műemléki játékok. Helyet kapnak itt új látványosságok is, többek közt különböző játékok, játszótér és kalandpálya. Az új területet április utolsó hetében vehetik birtokba a látogatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.