T. rex érkezik Washingtonba

A múzeumlátogatók is megnézhetik a héttonnás csontváz kicsomagolását

A washingtoni Smithsonian Természettörténeti Múzeum látogatói megfigyelhetik annak a héttonás Tyrannosaurus rex csontváznak a kicsomagolását, amely kedden érkezett meg a washingtoni intézménybe a montanai Sziklás-hegység múzeumából.

2014.04.15 20:09MTI
freedigitalphotos.net/PANPOTE

A több száz darabból álló, szinte teljesen ép csontváz 16 ládában érkezett meg az amerikai fővárosba. Ez a legnagyobb T.rex csontváz, amelyre valaha az Egyesült Államok területén bukkantak: a több mint 11 méter hosszú fosszíliát Montana államban találták 1988-ban, és a Sziklás-hegység múzeumában vetették alá tudományos kutatásnak.

A csontváz a Smithsonian múzeum 2019-ben újranyíló Dinoszaurusz csarnokában kap központi helyet, 50 évre kapta kölcsön a montanai múzeumtól a washingtoni intézmény.

A Wankel T.rex nevű leletet megtalálójáról Kathy Wankelről nevezték el. Paleontológusok szerint 18 éves volt, amikor 66 millió évvel ezelőtt elpusztult, és a szakemberek a második legjobb állapotú amerikai fosszíliának tartják a chicagói Field Múzeum híres Sue névre keresztelt T.rex csontváza után.

Ez az első alkalom a Dinoszaurusz csarnok 1911-es megnyitása óta, hogy a múzeum egy szinte teljes és ép T.rex csontvázhoz jutott. Az Egyesült Államok területén eddig 20 teljes vagy részben teljes T. rex csontvázat találtak, de egyik sem került a Természettörténeti Múzeum tulajdonába.

A látogatók már kedden megszemlélhették, amint a kurátorok elkezdték a ládákat kicsomagolni. Minden egyes csontot külön megvizsgálnak, katalogizálnak és szkennelnek a következő hat hónapban.

Öt év fog eltelni a május végén bezáró csarnok 48 millió dollár költségvetésű felújításának befejeződéséig, addig három időszaki kiállítás keretében fogják bemutatni a dinoszauruszok életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.